Εμφαση στη δράση αναρχικών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εμφαση στη δράση αναρχικών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στις επιθέσεις αναρχικών εναντίον κυβερνητικών γραφείων, διπλωματικών αποστολών και κρατικών συμβόλων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στην οποία καταγράφεται το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η εγχώρια τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση, με ένοπλες ή εμπρηστικές επιθέσεις αναρχικών κατά τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων, πολιτικών και αντι-ιμπεριαλιστικών/αντι-καπιταλιστικών στόχων, ενώ παρά τις συλλήψεις υπόπτων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», οι επιθέσεις άλλων τρομοκρατικών ομάδων συνεχίστηκαν, έχοντας ως συνέπεια έξι νεκρούς, τρεις εκ των οποίων από εμπρηστική επίθεση σε τράπεζα.

Από τα εκατοντάδες περιστατικά ασφαλείας που σημειώθηκαν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, επισημαίνει η έκθεση, ξεχωρίζουν οι επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα», ο θάνατος μικρού Αφγανού που περιεργάστηκε σακίδιο-βόμβα σε είσοδο πολυκατοικίας, η επιστολή-βόμβα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης που οδήγησε στον θάνατο υπασπιστή του τότε αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η επανεμφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών» με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια και οι απειλές για μετατροπή της χώρας σε εμπόλεμη ζώνη.

Θετικός απολογισμός

Στα θετικά καταγράφονται οι συλλήψεις έξι υπόπτων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και δύο μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς και «ουσιαστική πρόοδος» στον νομοθετικό τομέα κυρίως με την ψήφιση νέου νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος και των οδών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται επίσης η συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών διωκτικών και τελωνειακών Αρχών, όπως και η συμμετοχή της Ελλάδας στη δράση της Frontex για την προστασία των συνόρων.

Σημειώνονται επίσης οι πρωτοβουλίες της πρώην και την νυν δημοτικής Αρχής της Αθήνας για τη δημιουργία συμβουλίων μεταναστών, με στόχο την προώθηση του διαλόγου, την εξέταση πτυχών της μεταναστευτικής νομοθεσίας, την παροχή κοινωνικής πρόνοιας, την εργασία αλλά και την ασφάλεια. Αναφέρεται επίσης ότι στη διάρκεια του έτους εκπρόσωποι της αστυνομίας συναντήθηκαν με επιτροπές μεταναστών και συζήτησαν τρόπους για την αποφυγή των διακρίσεων κατά των μεταναστών αλλά και τον περιορισμό των περιστατικών αστυνομικής βίας.

Στην εισαγωγή του κεφαλαίου για την Ευρώπη και την Ευρασία, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη Δανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ιρλανδία στις χώρες με αξιοσημείωτα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά περιστατικά στη διάρκεια του 2010.

Στο παράρτημα των ορισθέντων από τις ΗΠΑ ως «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» ανά τον κόσμο, διατηρούνται και εφέτος η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και η «17 Νοέμβρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή