Ανοιχτές πληγές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις

Ανοιχτές πληγές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές αποφάσεις καλείται να λάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με την ποιοτική αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, δεδομένου ότι η τρόικα δεν κάνει πίσω στο ζήτημα της επίτευξης των ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα, οι δανειστές μας για μία ακόμα φορά ζητούν την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς βλέπουν ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν ψηφιστεί νόμοι (όπως για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων) η πρόοδος είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πολύ αρνητική συγκυρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών (και στα διεθνή), το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει την πώληση εταιρειών του Δημοσίου που είναι εισηγμένες στο Χ. Α. Ετσι, η διάθεση του 23% του ΟΛΘ και του 40% της ΕΥΑΘ φαίνεται να μετατίθεται για το 2012 (αντί του τρίτου τριμήνου του 2011) και να έρχεται στο 2011 η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ (αντί του πρώτου τριμήνου του 2012).

Αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει, όμως, η κυβέρνηση είναι η είσπραξη τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 3,3 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η πίεση της τρόικας -που επίσης αντιλαμβάνεται το δύσκολο του εγχειρήματος- είναι ασφυκτική για δύο λόγους:

1. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι σημαντικά για τη μείωση του χρέους και έχουν πλέον συνδυαστεί με το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

2. H εισροή ξένων κεφαλαίων εκτιμάται ότι μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα για την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Με την τρόικα να εμφανίζεται ανυποχώρητη, το οικονομικό επιτελείο το μόνο που μπορεί να κάνει στις παρούσες συνθήκες είναι να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις με μεγάλες «εκπτώσεις» στα τιμήματα αυτή τη στιγμή και να ελπίζει ότι αργότερα θα προκύψουν υπερτιμήματα για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Για την κάλυψη του 1,3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έρθουν μέσα στον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την ανανέωση των συμβάσεων που υπάρχουν με τον ΟΠΑΠ τόσο για τα νέα όσο και για τα παλαιά παιχνίδια που διαχειρίζεται, τη χρονική επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», την αξιοποίηση των κρατικών λαχείων (με την επανέκδοση του ΞΥΣΤΟ) και την πώληση πιθανότατα των τεσσάρων αεροπλάνων του Δημοσίου.

Για το πρόγραμμα του τέταρτου τριμήνου, που θα πρέπει να εισρεύσουν 3,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στα έσοδα που θα έρθουν από τα τυχερά παίγνια, την πλήρη πώληση του ΟΠΑΠ, την πώληση του 55% της ΔΕΠΑ και την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις αλλαγές στον χώρο της Υγείας και της Δικαιοσύνης (ειδικά για τα φορολογικά ζητήματα).

Στο θέμα της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να επιμείνει αυτή τη φορά η τρόικα με ένταση. Πέραν του ότι μπορεί να φέρει γρηγορότερα έσοδα (σε ό, τι έχει να κάνει με τα φορολογικά δικαστήρια), εκτιμάται ότι μία ριζική αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος μπορεί να ενισχύσει την πολύ χαμηλή αξιοπιστία της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, δίνει η τρόικα στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Από τον Ιούνιο έως και τώρα, η κυβέρνηση θα έπρεπε μεταξύ άλλων να έχει καταρτίσει λίστα με τα επαγγέλματα που εξαιρούνται βάσει Προεδρικών Διαταγμάτων και με την πλήρη αιτιολόγησή τους και να έχει καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι νέες αλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδοθεί μόνο ένα Προεδρικό Διάταγμα για την εξαίρεση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή και ότι η κυβέρνηση θα ισχυριστεί πως όλα τα άλλα επαγγέλματα έχουν απελευθερωθεί πλήρως από τις αρχές Ιουλίου. Πάντως, η τρόικα επιμένει στο ζήτημα και ζητάει να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση των αμοιβών σε δικηγόρους και μηχανικούς μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή