Ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική – Κίνα ο πρωθυπουργός

Ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική – Κίνα ο πρωθυπουργός

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση την παρουσία του, τον Ιανουάριο, στο Ερζερούμ της Τουρκίας, τα ταξίδια του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου μέσα στο 2011 έγιναν στην Ευρώπη. Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων που εκδηλώθηκαν σε σχέση με την οικονομία αντικατοπτρίζεται στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, που αποτέλεσαν τους κύριους προορισμούς του πρωθυπουργού. Τον επόμενο μήνα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζει βαλίτσες για Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αναθερμαίνεται η προετοιμασία για επίσκεψη στην Κίνα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο κεντρικός όγκος εκδηλώσεων αρχίζει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, είναι η αφορμή για μετάβαση του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να απευθύνει ομιλία στο Σώμα, ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν, δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία, οι συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Για την Αθήνα, η σημειολογία μιας τέτοιας συνάντησης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της υποστηρικτικής στάσης για την Ελλάδα, που έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, παραδοσιακά, η αμερικανική πλευρά αποφεύγει τις διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηγετών ξένων χωρών που συγκεντρώνονται εκείνες τις ημέρες στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατά κύριο λόγο χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας. Επιπλέον, επιδιώκεται να γίνουν επαφές με μέλη του Κογκρέσου.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά από την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει εκεί να προκύψει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και στην ανάγκη να βοηθηθεί περαιτέρω η χώρα, προκειμένου να ορθοποδήσει. Παράλληλα, η επίσκεψη στις ΗΠΑ θα αξιοποιηθεί για επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους, αμερικανικούς και της ομογένειας, με παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα, που μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια.

Οι ημερομηνίες για την επίσκεψη στις ΗΠΑ, δεδομένης της συγκυρίας της Γενικής Συνέλευσης, είναι συγκεκριμένες.

Οι ημερομηνίες για επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι ακόμη ανοιχτές. Αλλωστε, πρόκειται για ένα ταξίδι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, λόγω της συγκυρίας. Πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, με την οριστικοποίηση του Μνημονίου, η οποία δεν επέτρεψε απουσία του κ. Παπανδρέου. Η επίσκεψη επανασχεδιάστηκε για τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, οι κρίσιμες συνθήκες που προέκυψαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και του σχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς και η ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου, ακύρωσαν για άλλη μια φορά τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Το θέμα τώρα επανεξετάζεται με τη διερεύνηση για πιθανές ημερομηνίες. Πάντως, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, είναι μάλλον δύσκολο να βρεθούν ημερομηνίες πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς ένα ταξίδι στην Κίνα δεν μπορεί να είναι «αστραπή», χρειάζεται κάποιες ημέρες. Για την ελληνική πλευρά η καλλιέργεια των σχέσεων με την Κίνα έχει μεγάλη σημασία. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η αγορά της Κίνας, δε, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή