Οκτώβριο ολοκληρώνεται η ανταλλαγή ομολόγων

Οκτώβριο ολοκληρώνεται η ανταλλαγή ομολόγων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη καθυστερεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προώθηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI), η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο να προχωρήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα θα στείλει -εκτός απροόπτου- στις τράπεζες παγκοσμίως το Μνημόνιο στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Μνημόνιο αυτό θα είναι ένα κείμενο με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους όρους της ανταλλαγής των παλαιών ελληνικών ομολόγων με τα νέα ομόλογα (rollover). Το ζητούμενο, όμως, παραμένει η έγκριση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς για να «τρέξει» το PSI, θα πρέπει πρώτα να έχουν διευρυνθεί οι αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF). Κι αυτό γιατί τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν την εγγύηση του ΕFSF.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ψήφιση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης και η αναταραχή που έχει προκαλέσει η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας για τη συμμετοχή της τελευταίας στο νέο πακέτο στήριξης οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην εκτίμηση ότι το PSI θα ολοκληρωθεί τελικά στα μέσα Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή