Συνδικαλιστές και «Αγανακτισμένοι» στη Θεσσαλονίκη

Συνδικαλιστές και «Αγανακτισμένοι» στη Θεσσαλονίκη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι προετοιμασίες για τη φετινή 76η ΔΕΘ εισέρχονται στην τελική ευθεία, διάχυτη καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη η αγωνία για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων κατά την τελετή των εγκαινίων. Κι αυτό γιατί εκείνη τη μέρα, στην πόλη αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» απ’ όλη την Ελλάδα -ίσως και από το εξωτερικό- αλλά και συνδικαλιστές, για να διαδηλώσουν εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το φάντασμα των βιαιοτήτων του Ιουνίου του 2003, όταν με αφορμή τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε. Ε. στη Χαλκιδική σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και η πόλη έγινε για ένα διήμερο άνω-κάτω, πλανάται πάνω από τον Λευκό Πύργο.

Εύφλεκτο υλικό έχει ήδη συσσωρευθεί πολύ, λόγω της γενικότερης κατάστασης και τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπως διατείνονται συνδικαλιστικοί κύκλοι, αναμένεται να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τον φθινοπωρινό κύκλο των κινητοποιήσεων, όλων εκέινων που εναντιώνονται ενεργά στα οικονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το πλήρες πρόγραμμα των συγκεντρώσεων και πορειών για το βράδυ των εγκαινίων, πλην εκείνων του ΠΑΜΕ, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ομως, οι εκδηλώσεις αυτών των φορέων σπάνια εκτρέπονται και συνήθως δεν εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ηρεμία, καθώς φρουρούνται αποτελεσματικά από τους οργανωτές.

Ο πονοκέφαλος των αρχών και η ανησυχία της πόλης εστιάζονται στους «Αγανακτισμένους», που αναμένεται να συρρεύσουν από πολλές περιοχές της Ελλάδας για να διαδηλώσουν και κυρίως με τη μαζική τους παρουσία να στείλουν το μήνυμα ότι το «κίνημά» τους όχι μόνο δεν ξεφούσκωσε το καλοκαίρι στις παραλίες, αλλά επανακάμπτει δυναμικά στα δημόσια δρώμενα.

Για τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς τους οι αρχές επί του παρόντος δεν γνωρίζουν πολλά. Οι ίδιοι, αυτοί του Λευκού Πύργου δηλαδή, που θα είναι και… οικοδεσπότες, έχουν ανακοινώσει πως προγραμματίζουν για την Πέμπτη 25 Αυγούστου συνάντηση στην οποία θα αποφασίσουν για το πώς θα εμφανιστούν στη ΔΕΘ.

Πιθανότατα θα συγκεντρωθούν όλοι στον Λευκό Πύργο, όπου μάλλον θα κατασκηνώσουν από την προηγούμενη οι «φιλοξενούμενοι». Μεταξύ των τελευταίων, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να είναι και αντιπροσωπείες «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας και της Σερβίας και από εκεί και ύστερα οι διάφορες «φυλές» ίσως ακολουθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Δεδομένης της ρευστής ακόμα εικόνας των προγραμματιζόμενων κινητοποιήσεων, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταστρώσει ακόμη τα δικά τους σχέδια για την προστασία της έννομης τάξης, αλλά είναι σίγουρο ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με την ανάπτυξη στην πόλη χιλιάδων ενστόλων -και μη- ανδρών της ΕΛ. ΑΣ.

Η τοπική κοινωνία αγωνιά για την έκβαση της «νύχτας των εγκαινίων» και κυρίως στη σκέψη ότι το κέντρο της πόλης μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων, στις οποίες τα θύματα θα είναι οι καταστηματάρχες και γενικότερα οι περιουσίες των πολιτών. Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην «Κ» είπε ότι οι διαδηλωτές είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη, αλλά πρέπει να την σεβαστούν. «Δεν είναι ούτε στις προθέσεις μας ούτε στις δυνατότητές μας να εμποδίσουμε συγκεντρώσεις και πορείες. Καλώ όλους όσοι έρθουν να διαδηλώσουν ήρεμα. Κάνουνε μια μεγάλη προσπάθεια να προβάλουμε διεθνώς μια ελκυστική εικόνα της Θεσσαλονίκης για να προσελκύσουμε τουρισμό και να τονώσουμε την οικονομία. Ας μη μας την καταστρέψουν όσοι έρθουν για να διαμαρτυρηθούν».

Σε αυτό το πνεύμα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χατζαρίδης ζήτησε από τους διαδηλωτές «να σεβαστούν την πόλη που τους φιλοξενεί και την αγορά της». Τι απ’ όλα αυτά θα γίνει τελικώς, θα φανεί στην πράξη σε μερικές μέρες από σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή