Τέσσερα γεγονότα – σταθμοί σημαδεύουν το επόμενο δίμηνο

Τέσσερα γεγονότα – σταθμοί σημαδεύουν το επόμενο δίμηνο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνθήκες επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και με το κλίμα αβεβαιότητας ανυποχώρητο, καλείται τον φετινό Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός να θέσει τις βάσεις για μια δύσκολη σεζόν. Η διαμορφούμενη κατάσταση καθιστά τον ερχόμενο μήνα, ο οποίος αποτελεί πάντα ένα ημερολογιακό ορόσημο για μια νέα αρχή, σε εξόχως σημαντικό. Ο φετινός πρώτος μήνας της σεζόν θα είναι «μακρύς» με την έννοια του πολιτικού και ιστορικού χρόνου και δεν θα περιορίζεται στα ημερολογιακά όρια του Σεπτεμβρίου. Θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου, όταν δηλαδή φθάσουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Εντός του Σεπτεμβρίου ακολουθούν η Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου και η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 του ίδιου μήνα. Ο «μακρύς μήνας» θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, όταν και το τελευταίο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αρκετοί προεξοφλούν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις θα οδηγήσουν την Ε. Ε. και στη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, ενδεχομένως ακόμη και στην προγραμματισμένη σύνοδο του Οκτωβρίου. Εως τότε όμως προέχουν άλλα, τα οποία θα κριθούν στην εσωτερική σκακιέρα. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη μίλησε για πολύ μακρό πολιτικό χρόνο ώς τις 10 Σεπτεμβρίου και τούτη η εκτίμησή του ίσως τελικά αποδειχθεί εύστοχη για μια σειρά από παράγοντες. Επίσης, πολλοί εκτιμούν ότι η επέκταση της ύφεσης και της ανεργίας ενδεχομένως να εντείνουν το κλίμα αστάθειας και να λειτουργήσουν ως προπομπός πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και εκλογών, εφ’ όσον χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου θα διαφανούν ανάγλυφα τα όρια της ενδοκομματικής αντοχής του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση. Ο κάθετος διαχωρισμός σε στελέχη που τάσσονται υπέρ της συνέχισης μιας επίπονης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και εκείνων που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αφήνεται «προίκα» στον κ. Αντ. Σαμαρά η ρητορική για ένα διαφορετικό δρόμο, που δεν περνάει αναγκαστικά από τη «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή, γίνεται καθημερινά και πιο ορατή. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν βεβαίως ότι θα ασκηθεί οξεία κριτική από «συνήθεις υπόπτους», όπως ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος. Ορισμένοι αναμένουν ακόμη και την αποσκίρτηση συνδικαλιστών από το συγκεκριμένο μπλοκ του κυβερνώντος κόμματος. Στο κόμμα, από την άλλη πλευρά, ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης έχει προχωρήσει όλες τις απαραίτητες οργανωτικές διαδικασίες. Μάλιστα, τούτη τη φορά θα υπάρχει και μια ολόκληρη θεματική ενότητα με αντικείμενο τον ρόλο των Κινημάτων σήμερα, με αφορμή τους «Αγανακτισμένους». Πέρα από τα οργανωτικά όμως στο κόμμα αναμένουν αρκετοί και μια σαφή τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου περί της κατεύθυνσης που πλέον θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» μπορεί να αναμένει από τον κ. Παπανδρέου μια αναφορά στις ένδοξες ρίζες του παρελθόντος, ουκ ολίγοι όμως πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να τιμήσει μεν τις παρακαταθήκες, να στρέψει δε το κόμμα σε μιαν άλλη κατεύθυνση, που να ανταποκρίνεται στην πολιτική την οποία πλέον ασκεί. Οι πιθανότητες να συμβεί η δεύτερη εναλλακτική είναι μάλλον περιορισμένες, ιδίως σε μια περίοδο που ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολές σε όλους τους στενούς συνεργάτες του να ετοιμάσουν ώς την 3η Σεπτεμβρίου μια σαφή πλατφόρμα που θα εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 10 του ίδιου μήνα στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, θα γίνει σαφές αν το σχέδιο του κ. Γ. Παπανδρέου για το εγγύς μέλλον πείθει την αγορά και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να κατατεθούν και οι τελευταίες προτάσεις των υπουργών για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του χώρου αρμοδιότητάς τους. Στη ΔΕΘ, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να απορρίψει για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, θα συναρτήσει την εδραίωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας με τους σχεδιασμούς για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα περιγράψει στην ομιλία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή