Θετική η Ρωσία στις έρευνες σε ΑΟΖ Κύπρου

Θετική η Ρωσία στις έρευνες σε ΑΟΖ Κύπρου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε 90 έως 120 ημέρες από την έναρξη των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα αρχίσει η άντληση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία συνέταξε η εταιρεία Noble Εnergy.

Την ίδια στιγμή, πλήρη στήριξη στις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας για έναρξη γεωτρήσεων παρέχει η Μόσχα, με δήλωση του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Η ρωσική τοποθέτηση έρχεται αμέσως μετά τα διαβήματα και την ενημέρωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη δήλωσή του, ο κ. Λουκασέβιτς παραπέμπει στη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία, όπως προσθέτει, έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία και προβλέπει ότι «κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων που καλύπτουν τον θαλάσσιο βυθό, τον βυθό και το υπέδαφός του», καθώς επίσης και ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα». Με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναγνωρίζονται, επίσης, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος για τον καθορισμό ΑΟΖ, ενώ, εμμέσως, απορρίπτεται ο τουρκικός ισχυρισμός ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τη Λευκωσία θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Ετσι, η Μόσχα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του δικαίου της θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή».

Η ρωσική θέση έγινε δεκτή με απόλυτη ικανοποίηση από τη Λευκωσία, η οποία, μέσω ανακοίνωσης του κυπριακού ΥΠΕΞ, εκφράζει ευγνωμοσύνη και κάνει λόγο για «ξεκάθαρη απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ στην Τουρκία», αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και τη νομιμοποίηση, με βάση το διεθνές δίκαιο, των ενεργειών της για έρευνα και άντληση υδρογονανθράκων. «Η ανταπόκριση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα διαβήματά μας ήταν άμεση και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα γενικότερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χθες, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε με δηλώσεις του τα Ηνωμένα Εθνη και την Ε.Ε. να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν την προκλητική συμπεριφορά και, πολύ περισσότερο, ένα θερμό επεισόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή