Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευ. Βενιζέλος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και της Ν.Δ. έχει εξελιχθεί η κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ειδική συμφωνία της Αθήνας με τη Φινλανδία και τους όρους συμμετοχής της δεύτερης στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά υποστηρίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Φινλανδία, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτες τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τη χώρα μας, αλλά και λόγω των δραματικών υστερήσεων που καταγράφονται στο πεδίο των εσόδων, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πιθανότερα πιο δυσχερή κι από εκείνη που το προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί ο προκάτοχός του. Προτίθεται, δε, να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του με στόχο την περαιτέρω φθορά της κυβερνητικής εικόνας, η οποία, λόγω συγκυρίας, σχεδόν αντανακλάται στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Με την ίδια ένταση απαντά στις επικρίσεις της Ν.Δ. και ο κ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να καταδείξει ότι οι επιθέσεις σε βάρος του αποσκοπούν στην ταχύτερη δυνατή ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Σαμαρά. Χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επιστολή Βενιζέλου προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του και κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης επανήλθε κατηγορώντας τον υπουργό για ανεπάρκεια, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

«Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του κ. Βενιζέλου, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας έρχεται εκ των υστέρων και ζητεί από τους Ευρωπαίους, «να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή, τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν την γκάφα του». Εκτίμησε, δε, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αυτοπαγιδευτεί.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μια επιλογή, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Εκανε ακόμη λόγο για διαφορά πολιτικής αντίληψης και πολιτικού ήθους και με σαφώς σκωπτική διάθεση κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν θεωρεί ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα, να δοκιμάσει στο επίπεδό του, αυτό δηλαδή των αδελφών κομμάτων της Ν.Δ. «Εγώ θα ήμουν ευτυχής αν όλα αυτά τα σκεφτόταν η ηγεσία της Ν.Δ. και έδινε κάποια δείγματα συναίνεσης και σοβαρότητας, γιατί και το παραμικρό δείγμα συναίνεσης βοηθάει τη χώρα, το παραμικρό δείγμα συναίνεσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ενα δεύτερο πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης – Ν.Δ. δημιουργήθηκε με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές που αφορούν την ομιλία του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ. «Κατανοούμε ότι για τον κ. Παπανδρέου η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που θέλει να αποφύγει. Γιατί μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις φέρνει στη μνήμη του. Εκεί υποσχόταν προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν…» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχελάκης και κατηγόρησε το κυβερνητικό επιτελείο ότι στον πανικό του, απαξιώνει και τον θεσμό της ΔΕΘ.

«Η ΔΕΘ έχει συμβολική σημασία για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί να λειτουργεί ως περιφερειακός κρατικός θίασος, για να έχουν δουλειά τα νυχτερινά μαγαζιά ή για να γίνεται αρεστός ο κάθε αρχηγός… κόμματος», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη, περιοδεύοντας στις Σέρρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή