Η ΥΠΕΞ Κύπρου στο Ισραήλ, προ των γεωτρήσεων

Η ΥΠΕΞ Κύπρου στο Ισραήλ, προ των γεωτρήσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή. Η επίσκεψη, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δύο πλευρές συντονίζουν τη δράση τους σε διεθνείς οργανισμούς έναντι της επιθετικής στάσης που υιοθετεί η Τουρκία. Η κ. Μαρκουλλή θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, από τον πρόεδρο, Σιμόν Πέρες και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό της, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Την ίδια στιγμή, από τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks προκύπτει ότι η Αγκυρα, ήδη από το 2007, προέβη σε διαβήματα προς τις ΗΠΑ για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων. Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2007, γίνεται αναφορά σε συνάντηση με αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., οι οποίοι χαρακτήρισαν «παράνομο» το σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Κύπρος, ενώ παράνομη χαρακτήρισαν, επίσης, τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ, διότι «δεν ρωτήθηκε η Τουρκία». Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο Τούρκος επικεφαλής του τομέα ναυτιλίας, είπε ότι «η Τουρκία έχει δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή και δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της». Τα τουρκικά διαβήματα προς τις ΗΠΑ συνεχίζονται. Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2009, το οποίο αφορά την προετοιμασία της 3ης συνάντησης της ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την ενέργεια, γίνεται αναφορά στην προοπτική έναρξης ερευνών από την εταιρεία Noble Energy και στις τουρκικές ενστάσεις, με την παρατήρηση του συντάκτη ότι «το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και, ρεαλιστικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ». Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2009, περιγράφεται διάβημα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που ζητεί παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Noble Energy, ώστε να σταματήσει τις δραστηριότητές της. Το αίτημα απορρίπτεται και τότε ο κ. Ταλάτ αναφέρεται στο ενδεχόμενο προσφυγής κατά της εταιρείας στα αμερικανικά δικαστήρια, για να παραδεχθεί αμέσως μετά ότι ένα τέτοιο σχέδιο «δείχνει πολύ φιλόδοξο».

Ενδιαφέρον έχει μια αναφορά σε τηλεγράφημα της 29ης Σεπτεμβρίου 2009, και πάλι της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, στο οποίο περιγράφονται οι συζητήσεις για κατασκευή κοινού αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας, του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, αναφέρεται ότι πρότεινε την προέκταση του αγωγού αυτού στην Τουρκία και στον αγωγό «Nabucco», κάτι που, όπως λέει, θα βοηθούσε να εκτονωθεί η πολιτική ένταση.

Εν τω μεταξύ, χθες, στη Λευκωσία συναντήθηκαν για περισσότερο από πέντε ώρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημ. Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Ερογλου, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή