Με δύο συλλαλητήρια «εγκαινιάζεται» η νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Με δύο συλλαλητήρια «εγκαινιάζεται» η νέα ακαδημαϊκή χρονιά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα παίρνουν τα σημερινά πρώτα συλλαλητήρια κατά του ν/σ για τα ΑΕΙ, με τα οποία «εγκαινιάζεται» η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Εκτός από τους πανεπιστημιακούς, την απόσυρση του ν/σ ζητούν οι ομοσπονδίες των καθηγητών, των νηπιαγωγών και δασκάλων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επίσης, και η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα γίνουν δύο συλλαλητήρια προς τη Βουλή.

Το πρώτο θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 12 και πραγματοποιείται από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με τη συμμετοχή φοιτητών διαφόρων παρατάξεων, ενώ το δεύτερο, στις 7 μ.μ. από την Ομόνοια, και οργανώνεται από το ΠΑΜΕ και τη φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ (ΜΑΣ). Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε τους συλλόγους στα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου σε συνεδρίαση στις 3 Σεπτεμβρίου να αποφασισθούν οι μορφές των κινητοποιήσεων.

«Αγνοήθηκαν»

Στο ίδιο πλαίσιο κατά του ν/σ ήταν και η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Οι πρυτάνεις αποκλείουν την όποια πιθανότητα συναίνεσης, τονίζοντας ότι «το ν/σ δεν μπορεί στην παρούσα μορφή του να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία. Η έλλειψη έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης για τις όποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις συνεχίζεται και σήμερα. Οι προτάσεις της συνόδου πρυτάνεων, των πανεπιστημίων, των εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αγνοήθηκαν συστηματικά όταν αυτά δεν λοιδορήθηκαν.

Ηδη, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής επιβεβαίωσε στην έκθεσή του τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομικές κακοτεχνίες του σ/ν που είχε έγκαιρα επισημάνει η σύνοδος».

Μάλιστα, οι πρυτάνεις δεν μιλούν για τυχόν κινητοποιήσεις και «κλειστά ΑΕΙ», αλλά επιμένουν ότι η λειτουργία των ΑΕΙ διακυβεύεται εάν ψηφισθεί το ν/σ. Και αυτό διότι, όπως λέει η απόφαση, «το ν/σ δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο Ιδρύματος, δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο, ενώ ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως εργαλείο καθημερινής διαχείρισης, δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα σώματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του ΑΕΙ και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα. Τέλος, το ν/σ δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας».

Η σύνοδος καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το ν/σ. «Στο σημείο που βρισκόμαστε η συμβολή των Ελλήνων βουλευτών είναι κρίσιμη για το μέλλον του πανεπιστημίου» καταλήγει η απόφαση της συνόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή