Οξεία αντίδραση και από την ΠΑΣΠ

Οξεία αντίδραση και από την ΠΑΣΠ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», υποστηρίζει η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος ΠΑΣΠ, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Η ανακοίνωση της παράταξης είναι ιδιαίτερα οξεία, αλλά μάλλον δεν ξάφνιασε την υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της.

Τα πρώτα σημάδια για την αντίδραση της ΠΑΣΠ στο νομοσχέδιο είχαν διαφανεί ήδη από πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν και παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου.

Το σημείο αιχμής, το οποίο επί της ουσίας προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις της ΠΑΣΠ αλλά και των υπολοίπων φοιτητικών παρατάξεων, είναι η κατάργηση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

«Το νομοσχέδιο δόθηκε σήμερα στη Βουλή, παρά τις δεδηλωμένες διαφωνίες του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας για την άποψη των πανεπιστημίων εξαντλήθηκε σε μερικές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, που μόνο μικροπολιτικές με σκοπό των περιορισμών των αντιδράσεων μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού το πνεύμα του νομοσχεδίου δεν αλλάζει. Παράλληλα, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής που εξέτασε το νομοσχέδιο εντοπίζει πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων που καταστρατηγούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αποδομούν τον δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών μας», λέει η ΠΑΣΠ. Και συνεχίζει ανεβάζοντας τον τόνο: «Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη δηλώνουμε πως θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας για κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, καθώς και κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εφ’ όσον η υπουργός αγνοεί τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι και αποκλειστική υπεύθυνη για τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από τις δυνάμεις που αγωνίζονται για διεύρυνση της δημοκρατίας στα ΑΕΙ και για γενναία αύξηση της χρηματοδότησής τους ώστε να αποκτήσουν αξία τα πτυχία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή