Μειώνονται τα περιθώρια συναίνεσης

Μειώνονται τα περιθώρια συναίνεσης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο εκδήλωσης συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά την περί την αναγκαιότητα συναίνεσης ρητορική που ανέπτυξαν κυρίως η κυβερνητική πλευρά και η ΝΔ., μετατράπηκε επί αρκετές ώρες χθες στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η υπουργός Παιδείας, υπεραμυνόμενη των κυβερνητικών επιλογών, επισήμανε με έμφαση ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής συνεννόησης, ειδικά μετά τη σειρά αλλαγών στις οποίες προέβη με το πέρας και του τελευταίου κύκλου συζητήσεων με τα κόμματα και τους φορείς. Στον αντίποδα, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, επικεντρώνοντας στο ζήτημα του τρόπου εκλογής των πρυτανικών αρχών, επέμεινε στη θέση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει και άλλες προταθείσες αλλαγές, δηλώνοντας ευθύς εξ αρχής ότι θα αναμένει έως την τελευταία στιγμή προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για την επί της αρχής ψηφοφορία.

«Ελάτε να φτιάξουμε από κοινού ένα νόμο που θα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική, θα είναι εύρυθμος και δεν θα λειτουργεί συγκρουσιακά», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. «Το σχέδιο για την αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Ν.Δ. κατέθεσε προτάσεις σε εννέα σημεία. Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από τα δύο θέματα που είναι η εκλογή του πρύτανη και του κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά μπορεί να ακυρώσουν τη συναίνεση», σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου.

Μόνη δεδηλωμένη από την αρχή θετική ψήφος εκ μέρους της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο είναι εκείνη του ΛΑΟΣ. Εγιναν από τους βουλευτές του παρατηρήσεις περί ατολμίας στις διατάξεις της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται, μεταξύ άλλων, αναφορικά με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Ριζικά αντίθετα με τις κυβερνητικές προτάσεις εμφανίστηκαν εκ νέου τα κόμματα της Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει στην αρχή της συνεδρίασης θέμα αντισυνταγματικότητας σειράς διατάξεων του νομοσχεδίου. Η ένσταση απορρίφθηκε, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε -όπως ήταν αναμενόμενο- αρνητικά.

Ενταση, πάντως, προκλήθηκε λίγο μετά, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά την υπουργό Παιδείας και τον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν ο κ. Ν. Ζιώγας, αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, αλλά και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια ώστε ο νόμος να μην εφαρμοστεί. «Οι νόμοι εφαρμόζονται είτε αρέσει στο ΚΚΕ είτε όχι», αντέδρασε άμεσα σε υψηλούς τόνους η κ. Διαμαντοπούλου, έχοντας φραστική αντιπαράθεση και με τον κ. Σπ. Χαλβατζή.

Η υπουργός Παιδείας είχε και δεύτερο κύκλο αντιπαράθεσης, σε περισσότερο ήπιους τόνους ωστόσο, με βουλευτές της Ν.Δ. Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία εκ μέρους του κ. Γ. Ιωαννίδη πως οι «γαλάζιοι» δεν είχαν λάβει εγκαίρως τις αλλαγές που υποστήριξε ότι τους είχε γνωστοποιήσει από την περασμένη Παρασκευή η κ. Διαμαντοπούλου. «Εμείς δεν έχουμε τίποτα», είπε ο κ. Ιωαννίδης. «Το έστειλα στον εισηγητή σας και του ζήτησα να…», παρενέβη η κ. Διαμαντοπούλου. «Εγώ σας λέω ότι κανείς δεν έχει τίποτα», επέμεινε ο βουλευτής της Ν.Δ. «Ποιος έχει ευθύνη; Εγώ έστειλα το κείμενο με τις αλλαγές στους εισηγητές και τους ζήτησα να το διανείμουν στους βουλευτές. Ζητήστε από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να μάθετε τι έγινε», ανταπάντησε η υπουργός Παιδείας και το θέμα φαίνεται να περιορίστηκε, πλέον, στο εσωτερικό της Ν.Δ. Η ψηφοφορία επί των άρθρων προγραμματίζεται για σήμερα το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή