Αλλαγές στην Παιδεία με συναίνεση

Αλλαγές στην Παιδεία με συναίνεση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική εξέλιξη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας, χθες, ανάμεσα κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Στο Περιστύλιο δε, πολλοί προσέδιδαν ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις στη χθεσινή διακομματική συμφωνία – στην οποία συμμετείχαν ο ΛΑΟΣ και η «Δημοκρατική Συμμαχία», όχι όμως και τα κόμματα της Αριστεράς. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι είναι «βασικό το μήνυμα που στέλνουμε από τη Βουλή, ότι ομονοούμε ενόψει κρίσης». Νωρίτερα, βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. στις ομιλίες τους υπογράμμιζαν τη σημασία επίτευξης ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στην παρούσα συγκυρία. Κάποιοι, περισσότερο «τολμηροί», μιλούσαν για «συναίνεση-πιλότο», που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για ανάλογες εξελίξεις και σε άλλα μεγάλα μέτωπα.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα. Για πρώτη φορά, ακόμα και πριν από το 1974, περισσότεροι από 250 βουλευτές ψηφίζουν νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση», σχολίασε ύστερα από ώρες συζητήσεων εντός του Κοινοβουλίου, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μία κίνηση της οποίας φάνηκε να «κλειδώνει» τη συναίνεση ελάχιστα λεπτά πριν από την επί της αρχής ψηφοφορία: Ειδικότερα, πραγματοποιώντας ένα βήμα υποχώρησης συγκριτικά με τις αρχικές θέσεις της, αποδέχθηκε το να εκλέγει η ακαδημαϊκή κοινότητα τον πρύτανη μεταξύ των δύο ή τριών που θα έχει εν τω μεταξύ προεπιλέξει το Συμβούλιο του ΑΕΙ. Αυτή ήταν και μία εκ των τριών «συμβιβαστικού» χαρακτήρα προτάσεων που είχε λίγη ώρα νωρίτερα διατυπώσει η Ν.Δ. διά του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου. Οι άλλες δύο αφορούσαν το άσυλο -με τη Ν.Δ. να ζητεί πλήρη κατάργηση μέσω και της επανακατάθεσης παλαιότερης γαλάζιας τροπολογίας- καθώς και το ζήτημα της συμμετοχής, έστω και σε συμβολικό ποσοστό 5% των φοιτητών στην εκλογή της διοίκησης των πανεπιστημίων.

Η κ. Διαμαντοπούλου απέρριψε κάθε σκέψη για φοιτητική εμπλοκή στην εκλογή των διοικήσεων των ΑΕΙ, ενώ σε ό, τι αφορά το άσυλο, υποστήριξε πως «με την παρούσα διάταξη (ενν. του νομοσχεδίου) το άσυλο καταργείται. Το άσυλο, όπως το γνωρίζαμε, καταργείται ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί για τις αξιόποινες πράξεις ό, τι λειτουργεί για όλους τους δημόσιους χώρους», είπε. Οι τοποθετήσεις αυτές της υπουργού Παιδείας κρίθηκαν από τη Ν.Δ. επαρκείς και γι’ αυτό δηλώθηκε πως θα ήταν θετική η επί της αρχής ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Καλωσορίσατε στο ναι», είπε καυστικά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης – ο οποίος δήλωσε πως μετά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, αποφάσισε να αποσύρει την πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι είναι «οξύμωρο και αντιφατικό η Ν.Δ. να υπερψηφίζει ένα νομοσχέδιο που χαρακτήριζε στην αρχή της διαδικασίας αντισυνταγματικό». Με την ίδια ακριβώς φρασεολογία επέκρινε τη Ν.Δ. λίγο αργότερα για το ίδιο θέμα και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Για «αλισβερίσι» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μίλησε η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Δήλωση Διαμαντοπούλου

«Πράξη πολιτικής ωριμότητας» χαρακτηρίζει με δήλωσή της στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την επίτευξη ευρείας συμφωνίας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η δήλωση της υπουργού έχει ως εξής: «Αυτό που συνέβη με τον νόμο-πλαίσιο αποτελεί μια πράξη πολιτικής ωριμότητας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ολοι συναισθάνθηκαν τις ευθύνες τους απέναντι στη νέα γενιά της χώρας, καθώς ο νόμος αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αλλαγή σελίδας στα πανεπιστήμια. Αλλάζουμε Παιδεία και κουλτούρα, για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή