Επικουρική Ακτοφυλακή στο Λιμενικό Σώμα

Επικουρική Ακτοφυλακή στο Λιμενικό Σώμα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων που θα υποστηρίζουν το έργο του Λιμενικού Σώματος προωθεί το σχέδιο νόμου για τη σύσταση «Επικουρικής Ακτοφυλακής», που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου και μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση του «εθελοντή ακτοφύλακα» και η δημιουργία ομάδων «Επικουρικής Ακτοφυλακής».

Αποστολή των εθελοντών του Λιμενικού θα είναι κυρίως η παροχή συνδρομής σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η πραγματοποίηση περιπολιών σε περιοχές αρμοδιότητας Λιμενικού και η παροχή συνδρομής σε θέματα ασφάλειας λουομένων. Οι ομάδες των εθελοντών θα υπάγονται στις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τα μέλη τους θα συντονίζονται από τον επικεφαλής αξιωματικό. Δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, Ελληνες, πολίτες της Ε.Ε., αλλά και τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία. Οι εθελοντές θα καλύπτονται ασφαλιστικά από το Ταμείο στο οποίο ήδη ανήκουν. Αντίθετα, σε ανασφάλιστους εθελοντές, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε κατά τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις. Προβλέπεται, επίσης, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ενδιαφερομένων πριν από την εγγραφή τους στα σχετικά μητρώα. Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, το μέτρο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και σκανδιναβικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή