Καταργούνται τα μυστικά κονδύλια της ΓΓΕ

Καταργούνται τα μυστικά κονδύλια της ΓΓΕ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην αδιαφανή και σφόδρα αμφιλεγόμενη τακτική της διάθεσης μυστικών κονδυλίων από τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και ΜΜΕ βάζει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανακοίνωσε την άμεση κατάργηση του σχετικού κωδικού αριθμού Εξόδων 0896 και τη μεταφορά του ποσού που είχε δεσμευθεί σε αυτόν στον κρατικό προϋπολογισμό. Στον επίμαχο κωδικό πιστώνονταν ετησίως διάφορα ποσά, από 175.000 ευρώ μέχρι 600.000 ευρώ.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι «βασική παράμετρος της αδιαφάνειας που χαρακτήριζε τη χρήση των απόρρητων κονδυλίων ήταν η μη ύπαρξη εγγράφων και η καταστροφή κάθε στοιχείου αναφορικά με τη διακίνησή τους» και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί ο τρόπος διάθεσής τους κατά τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2009, δεν έγινε καμία δαπάνη από τον Κωδικό αυτό. Προανήγγειλε, δε, την προώθηση, άμεσα, νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση του χουντικού διατάγματος με το οποίο θεσπίσθηκε η διάθεση μυστικών κονδυλίων μέσω των συγκεκριμένων Γενικών Γραμματειών.

Πρόκειται για το Διάταγμα 744, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1970. Με αυτό ορίζεται ότι η έως τότε υπαγόμενη στο υπουργείο Προεδρίας Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών μετατρέπεται σε αυτοτελή υπηρεσία, μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Στο άρθρο 10 του εν λόγω διατάγματος ορίζεται ότι «διά δαπάνας ή επιχορηγήσεις αναγομένας εις την αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας, εξυπηρετούσας τα εθνικά συμφέροντα και μη δυναμένας λόγω της ειδικής φύσεως αυτών να κατονομασθώσιν, εγγράφεται εν τω ειδικώ προϋπολογισμώ της υπηρεσίας πίστωσης εξ ης αι δαπάναι ενεργούνται κατά παρέκκλισιν από των διατάξεων του Δημοσίου Λογιστικού και παντός άλλου νόμου».

Ο κ. Μόσιαλος προανήγγειλε την παρουσίαση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, επιπλέον προτάσεων για τη μείωση των δαπανών των συγκεκριμένων Γραμματειών. Για την κάλυψη μεγάλων γεγονότων, για παράδειγμα εκλογών, θα ιδρύονται ad hoc κέντρα Τύπου. Θα επανεξετασθούν, τέλος, οι δαπάνες για μετακινήσεις σε εξωτερικό και εσωτερικό υπαλλήλων και στελεχών, για συναντήσεις και δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας, για εκτυπώσεις εντύπων, για οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, για αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή