Μικρότερες οι αντιδράσεις, αλλά αρνητικό κλίμα στα πανεπιστήμια

Μικρότερες οι αντιδράσεις, αλλά αρνητικό κλίμα στα πανεπιστήμια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμβλύνθηκαν οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο, μετά τις χθεσινές αλλαγές, όμως γενικά το κλίμα παραμένει αρνητικό. Αυτό συντηρείται πρωτίστως από τις φοιτητικές παρατάξεις, που βλέπουν να χάνουν τα προνόμια από την έως τώρα συμμετοχή τους στη διοίκηση των ιδρυμάτων, η οποία πλέον καταργείται.

Αντίθετα, θετικοί παρουσιάστηκαν οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των διδασκόντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η σιγή… ιχθύος πρυτάνεων. Τρεις εξ αυτών, που μίλησαν στην «Κ», δεν θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως πριν δουν την τελική διατύπωση του νόμου για τον τρόπο εκλογής πρύτανη. Ανεπίσημα, πάντως, άφηναν να διαφανεί μια σχετική ικανοποίηση από το ότι ο πρύτανης θα επιλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ. Από την άλλη, διατύπωσαν το αίτημα η ίδια ρύθμιση να ισχύσει και για τον κοσμήτορα, ο οποίος με βάση το ν/σ διορίζεται.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, η παράταξη διαφωνεί με την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών -διά των εκπροσώπων τους- στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων. «Και θα δώσουμε μάχες γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος, χαρακτηρίζοντας το ν/σ άτολμο «διότι δεν προχώρησε σε ρυθμίσεις για την ιδιωτική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και τη σύνδεσή τους με την αγορά. Πάντως, είναι αλήθεια πως πολλές από τις θέσεις που καταθέσαμε στην πρόταση παιδείας τον Φεβρουάριο του 2011 είναι σήμερα πραγματικότητα κι αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για το ελληνικό πανεπιστήμιο». Μάχες υποσχέθηκε και ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων, Μιχάλης Νικηφόρος. «Το ν/σ είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και θα κάνουμε τα πάντα για την ανατροπή του», δήλωσε χθες στην «Κ». Με τις δύο μεγάλες παρατάξεις -αν και με διαφορετική επιχειρηματολογία- συγκλίνουν οι φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς, που εστιάζουν και στην κατάργηση του ασύλου. Χθες, πάντως τα δύο συλλαλητήρια (πρωί και απόγευμα) που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τη συμμετοχή φοιτητών και πανεπιστημιακών είχαν μικρή συμμετοχή.

Στην πλευρά των διδασκόντων, σε κοινή, γραπτή τους δήλωση ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης, και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), Γιάννης Τσάκνης, ανέφεραν: «Με απόλυτη ικανοποίηση ακούσαμε την αποδοχή της θέσεώς μας για την εκλογή πρύτανη/προέδρου ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Θέση που ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα συνέδρια και των δύο ομοσπονδιών. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του ν/σ για να τοποθετηθούμε συνολικά».

Την ίδια στιγμή, την μήνι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) προκάλεσε η απόσυρση της ρύθμισης που προέβλεπε ότι τα πενταετούς διάρκειας προγράμματα σπουδών (πολυτεχνείων και γεωπονικών σχολών) θα καταλήγουν σε μεταπτυχιακούς τίτλους. Το ΤΕΕ κατηγόρησε το υπ. Παιδείας ότι συνεχίζει τη ρουσφετολογική και παλαιοκομματική του παράδοση. «Οταν σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται ως αποτυχημένο το μοντέλο της Μπολόνια, στην Ελλάδα επιχειρείται να εισαχθεί ο 3ετής κύκλος σπουδών αντί να αναγνωριστούν τα διπλώματα των μηχανικών ως master και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις τους. Είναι ενδεικτικό το παζάρι της ηγεσίας του υπουργείου με τις συντεχνίες των ΤΕΙ», ανέφερε το ΤΕΕ, συνδέοντας την απόσυρση της διάταξης με την αντίδραση της ΕΕΤΕΜ, ένωσης στην οποία εκπροσωπούνται οι μηχανικοί που αποφοιτούν από ΤΕΙ. «Ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θα αντισταθεί σε αντιδημοκρατικές, παλαιοκομματικές, ρουσφετολογικές πολιτικές και πρακτικές, που ισοπέδωσαν τις κοινωνικές αξίες και μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση», κατέληξε το ΤΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή