Αδοξο τέλος στην έρευνα Siemens

Αδοξο τέλος στην έρευνα Siemens

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, αλλά διόλου απρόοπτη, ηχηρή πολιτική ήττα υπέστη το κυβερνών κόμμα χθες στη Βουλή, με 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν την κυβερνητική «γραμμή» για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Αν και ο πρωθυπουργός είχε προτρέψει «να βγει η αλήθεια κι ας ματώσουμε», με το αποτέλεσμα μπαίνει οριστικά τέλος στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του μεγαλύτερου -καθ’ ομολογία όλων των κομμάτων- μεταπολιτευτικού σκανδάλου με αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκον.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κάλπης, μόνον 128 βουλευτές από τους 149 συνολικώς ψηφίσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της παραπομπής σε προκαταρκτική του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (9 όχι, 10 παρών, 6 λευκά, 12 άκυρα), ενώ μόνον 130 για τον κ. Αλογοσκούφη (8 όχι, 9 παρών, 7 λευκά, 11 άκυρα).

Απείχαν από την ψηφοφορία Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό και άκυρο, όπως ακριβώς και προ μηνός. Το επιβαρυντικό επιπλέον στοιχείο είναι, ότι εξαρχής ήταν δεδομένο πως η πρόταση δεν θα περνούσε, αφού απουσίαζαν πέντε βουλευτές από τους 154 του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαιτούνταν 151 ψήφοι για να περάσει. Το αποτέλεσμα, σχολίαζαν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, εγγίζει τα όρια της ανταρσίας, αφού στην ψηφοφορία του περασμένου μηνός για το έλασσον, την παραπομπή της υπόθεσης σε γνωμοδοτικό δικαστικό συμβούλιο, ήσαν 9 και 14 αντιστοίχως για τους δύο πρώην υπουργούς οι διαρροές. Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ της ανάκλησης της πρότασης μετά το πρώτο μήνυμα της κάλπης, απέδιδαν ευθύνες στο προεδρείο της Κ.Ο., γιατί δεν διείδε το δεύτερο φιάσκο που ήταν ορατό. Απουσίασαν από την ψηφοφορία οι κ. Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος, ευρισκόμενοι στο εξωτερικό, οι κ. Δ. Παπουτσής και Σ. Εμινίδης γιατί υπέστησαν ατυχήματα, καθώς και «αδικαιολογήτως» η κ. Βάσω Παπανδρέου, που είχε επίσης απουσιάσει από την ψηφοφορία του Ιουλίου.

Με μία ανακοίνωση, καρμπόν αυτής του περασμένου μηνός, η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος έγιναν τα πάντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ότι τα άλλα κόμματα δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας κι ότι σε κάθε περίπτωση για υποθέσεις προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι «η άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής του με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες κατέρρευσε οριστικά με απόφαση της πλειοψηφίας που την καταδίκασε για δεύτερη φορά».

Ετσι, το σκάνδαλο Siemens κλείνει τελικώς με την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη μόνον των κ. Α. Τσοχατζόπουλου και Αν. Μαντέλη, με κατηγορίες -για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- που κατά νομικούς κύκλους είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν.

Σε κενά έδρανα

Η συζήτηση ήταν άνευρη και διεξήχθη και πάλι προ κενών εδράνων, με τους εισηγητές Ν.Δ. και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να κάνουν λόγο για «φαρσοκωμωδία, γελοιότητα και εμπαιγμό», ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για «θλιβερή διαδικασία». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πάλαι ποτέ πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Σ. Βαλυράκης, αν και έθεσε την πρώτη υπογραφή στο αίτημα ανάκλησης της πρότασης προκαταρκτικής, χθες επέμεινε στη συγκρότησή της, ενώ υιοθέτησε την πρόταση δώδεκα συναδέλφων του που κατατέθηκε μόλις προχθές το βράδυ για να μην είναι μυστικές οι ψηφοφορίες στις προκαταρκτικές. «Για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Βαλυράκης. Πλην όμως πλέον των είκοσι, τις ανέλαβαν ανωνύμως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή