Κυβέρνηση συνεργασίας «βλέπει» η Αριστερά

Κυβέρνηση συνεργασίας «βλέπει» η Αριστερά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προπομπό για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δ. εξέλαβαν τα κόμματα της Αριστεράς τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ. στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «προωθείται η προετοιμασία κλίματος για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της Ν. Δ. και των παρατρεχάμενων», ενώ ο ΣΥΝ με απόφαση της Π. Γ. χαρακτηρίζει τη συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου «ανασύνταξη των δυνάμεων του Μνημονίου σε νέα βάση» και «προπομπό για τη διαμόρφωση μιας μελλοντικής φανερής ή μη συγκυβέρνησης μεταξύ των δύο κομμάτων».

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ και η Ν. Δ. φανέρωσαν τη συναίνεσή τους, έχει καταρχήν σχέση με το πόσο σημαντική «είναι για την πλουτοκρατία η ολοκλήρωση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια». Ειδικά η κατάργηση του ασύλου φανερώνει για το ΚΚΕ «την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να τσακίσουν κάθε αγωνιστική δράση που θα είναι εμπόδιο στην πλήρη κατάληψη των ΑΕΙ από τους υπηρέτες των μονοπωλίων». Ο Περισσός καλεί τους εργαζομένους να βγάλουν συμπεράσματα και να πάρουν αποφάσεις δηλαδή να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να προτάξουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους απέναντι στον κοινό εχθρό.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης δήλωσε (ρ/σ «στο Κόκκινο») ότι η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δ. «δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της εκπαίδευσης» και χαρακτήρισε τη συμφωνία «προπομπό ευρύτερων συμφωνιών και συγκλήσεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και στους πρόθυμους, που αποσκοπεί στην ανασύνταξη των δυνάμεων που υλοποιούν το Μνημόνιο». Πρόσθεσε πως μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και στην οικονομία. Η Κουμουνδούρου αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων και στην προσπάθεια να πάνε πιο πίσω οι εκλογές. «Το αίτημα για εκλογές χαλάει τη σούπα, χαλάει τη συνταγή και ανακατώνει τα πράγματα έτσι όπως τα αντιλαμβάνονται τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και κυρίαρχοι εξωθεσμικοί κύκλοι», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Για την Π. Γ. του ΣΥΝ η συμφωνία για τα ΑΕΙ δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατεδάφισης όλων των συλλογικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων που πέτυχε με αγώνες η νεολαία τη Μεταπολίτευση. Η Π. Γ. καλεί τον ελληνικό λαό να ανατρέψει εν τη γενέσει του αυτό το νέο συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο μνημονιακό συνασπισμό εξουσίας, αλλά και την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή