Παραίτηση Παμπούκη με αιχμές

Παραίτηση Παμπούκη με αιχμές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απρόσμενη παραίτηση του κ. Χάρη Παμπούκη έμελλε να κορυφωθεί η ενδοκυβερνητική διαμάχη αρμοδιοτήτων που ξέσπασε τις τελευταίες τρεις ημέρες, ύστερα από το δημόσιο αίτημα του πρώην -πλέον- αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης να επανασυσταθεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Το κείμενο της παραίτησης έφτασε νωρίς το μεσημέρι στο Μαξίμου και, κατά πληροφορίες, προκάλεσε την έντονη όχληση του κ. Γ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο κ. Παμπούκης απέδωσε στον πρωθυπουργό αδυναμία να αντιληφθεί ότι η ανάπτυξη της ναυτιλίας δεν μπορεί να γίνει άνευ της επανασύστασης του αντίστοιχου υπουργείου. Ο άλλοτε στενότατος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ υπαινίχθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κατανοήσει κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει στην επιστολή του «προφανές» για «την επίτευξη ενός εθνικού στόχου» και που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υποστηρίζουν «όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους», επισημαίνει -στρέφοντας κατά πολλούς τα πυρά του και κατά του κ. Παπουτσή- στην παραίτησή του ο κ. Παμπούκης, και αφού κάνει γνωστό ότι «επί δύο μήνες κατέβαλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω έναν εθνικά ωφέλιμο τομέα», υπογραμμίζει ότι αυτές «δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας».

«Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος», προσθέτει για να αιτιολογήσει τη δημοσιοποίηση της άποψής του (την προηγούμενη Τρίτη στη ΝΕΤ) και, αφήνοντας μια πολύ συγκεκριμένη αιχμή προς τον κ. Χρ. Παπουτσή που αντέδρασε στην πρότασή του, αναφέρει ότι «η πολιτική αδικείται όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά»…

Το παρασκήνιο της παραίτησης Παμπούκη φαίνεται να έχει την απαρχή του λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό, στον οποίο ο ίδιος υπενθυμίζεται ότι θεωρήθηκε υποβαθμιζόμενος, καθώς ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, από τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Ο κ. Παμπούκης σε ανύποπτο χρόνο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το νέο του πόστο ήταν προβληματικό και του πρότεινε την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας με την ενσωμάτωση και του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Σκεφτείτε να είσαι στο ΥΠΕΞ χωρίς διπλωματικό σώμα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε για να καταδείξει ότι η πολυδιάσπαση του πρώην υπουργείου δεν εμποδίζει μόνον την ανάπτυξη της ναυτιλίας, αλλά απειλεί και την ασφάλειά της.

Κατά πληροφορίες, της συνέντευξης Παμπούκη επακολούθησε σύσκεψη από κοινού με τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή και Ρεγγίνα Βάρτζελη, στην οποία αποφασίστηκε να ανατεθεί στον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού η επίλυση των δυσλειτουργιών στον ναυτιλιακό χώρο. Ωστόσο, η προχθεσινή έκρηξη του κ. Παπουτσή που υπονόησε ότι ο κ. Παμπούκης τού έθιξε την αξιοπρέπεια, αλλά και μια διαρροή του Μαξίμου ότι «η δομή της κυβέρνησης δεν αλλάζει», προκάλεσε, ως φαίνεται, τη χθεσινή εξέλιξη, την οποία σημειωτέον και ο παραιτηθείς χαρακτήρισε «αμετάκλητη απόφαση αξιοπρέπειας».

Επισημαίνεται, πάντως, ότι o κ. Παμπούκης είχε τον τελευταίο καιρό πάψει να πηγαίνει στο υπουργείο του, εξ ου και συνεργάτες του πρωθυπουργού υπαινίσσονταν ότι οι λόγοι της παραίτησής του ήταν ενδεχομένως γενικότεροι. Αφήναν να εννοηθεί ότι ο κ. Παμπούκης πιθανώς βρήκε μια αφορμή για να αντιδράσει και στη σταδιακή απομάκρυνσή του από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή