Οι συνεργασίες… χωρίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ

Οι συνεργασίες… χωρίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό προκάλεσε στην Αριστερά η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν. Δ. στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διέκριναν σε αυτήν τον προπομπό μιας ευρύτερης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων και γενικότερα του λεγόμενου αστικού κόσμου, ώστε «να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου» και να «προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις». Και τα δύο κόμματα επέκριναν την «αστική συναίνεση» – ο «Ριζοσπάστης», μάλιστα, την χαρακτήρισε «εχθρό του λαού». Επί του πρακτέου, όμως, απέναντι στην «αστική πρόκληση» οι επιλογές του παραμένουν διαφορετικές και ευθέως ανταγωνιστικές.

Το ΚΚΕ επιμένει στη στρατηγική του να απευθύνεται μόνο στον λαό και στους εργαζομένους και να αγνοεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Για τον Περισσό, η απάντηση στην αστική συναίνεση είναι η συμπόρευση του λαού με το ΚΚΕ σε μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία, που θα έχει ως διακηρυγμένο στόχο την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και την αποδέσμευση από την Ε. Ε.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ θεωρεί ότι οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο αναγκαία και επιτακτική τη συμπαράταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε ένα αντινεοφιλελεύθερο, αντιμνημονιακό μέτωπο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτη, η προοπτική συναινέσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δίνει τη «δυνατότητα διεύρυνσης του κοινωνικού και πολιτικού ακροατηρίου για την Αριστερά». Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημιουργία ενός τέτοιου αντιμνημονιακού μετώπου. Θεωρούν, όμως, ότι η δυναμική των ανατροπών που συντελούνται είναι μεγάλη και ότι η συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς είναι το ζητούμενο από τον κόσμο. Οσο επιμένουν σε αυτό, τόσο περισσότερο εκτιμούν ότι θα κερδίζουν δυνάμεις, ακόμα και εις βάρος του ΚΚΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ (12 Σεπτεμβρίου) αναμένεται πέρα από τα πυρά στην κυβέρνηση να είναι εκ νέου μια αντιπαράθεση και με τη γ. γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ στις 13-14 Σεπτεμβρίου, για το θέμα της συμπαράταξης. Αυτό στο οποίο συμφωνούν και οι δύο είναι η ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Τόσο στο ΚΚΕ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι ο δικομματισμός θα υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα, αλλά και ότι ταυτόχρονα θα επιβεβαιωθεί η καλή δημοσκοπική πορεία των σχηματισμών τους. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, θεωρούν ότι κινητήρια δύναμη της συναίνεσης είναι και η προσπάθεια να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες και θα σηκώσουν πολύ τους τόνους για το θέμα αυτό το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή