Ομολογία της «Βαριοπούλας»

Ομολογία της «Βαριοπούλας»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκαλούν στην Τουρκία μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι οποίες αποδίδονται στον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ισίκ Κοσανέρ. Στις καταγραφές, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω Διαδικτύου, ο Κοσανέρ, όχι μόνο παραδέχεται τη συνωμοσία για την πρόκληση αποσταθεροποίησης και ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, που έγινε γνωστή ως «σχέδιο Βαριοπούλα», αλλά δηλώνει ότι ακόμη και η προωθούμενη από την τουρκική κυβέρνηση συνταγματική αλλαγή, δεν πρόκειται να αποτρέψει επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων (ουσιαστικά την εκδήλωση πραξικοπήματος) εάν και όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κοσανέρ μιλάει για την προοπτική τροποποίησης του άρθρου 35 του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «ο στρατός οφείλει να προστατεύει και να φυλάττει τη χώρα» και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την εκδήλωση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να προσθέσει στο άρθρο τη φράση «παραμένοντας αφοσιωμένος στο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα». Αναφερόμενος στη συζήτηση περί τροποποίησης του άρθρου 35, ο Κοσανέρ λέει: «Δεν έχει σημασία ποιος λέει τι. Λένε ότι θα καταργήσουν το άρθρο 35 ή ότι θα φέρουν στη θέση του κάποιο άλλο. Αλλά, αυτό δεν χρειάζεται να είναι γραμμένο κάπου. Εμείς, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπάρχουμε γι’ αυτό τον λόγο (να προστατεύουμε τη Δημοκρατία). Αυτό είναι το φυσικό και ιστορικό καθήκον μας. Κανείς δεν μπορεί να μας συμβουλέψει πάνω σε αυτό το θέμα. Ούτε κανείς μπορεί να μας αντιτεθεί», προσθέτει.

Στη καταγεγραμμένη συνομιλία, ο Κοσανέρ παραδέχεται ότι τα έγγραφα της υπόθεσης «Βαριοπούλα» είναι αυθεντικά, ενώ ρίχνει ευθύνες για την εξέλιξη της κατάστασης, με τα επίμαχα έγγραφα να φθάνουν στα χέρια της κυβέρνησης και των εισαγγελικών αρχών, στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, αναφέρει ότι υποτίθεται όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα είχαν καταστραφεί από τον στρατό, αλλά, τελικά, τα είδαν να εμφανίζονται στις διώξεις που σχηματίσθηκαν από τους δημόσιους κατήγορους. «Αυτή η ιστορία με τη «Βαριοπούλα» που μας έκανε άνω – κάτω είναι όλα τα έγγραφα που έκλεψαν από την 1η Στρατιά. Ατομα τα οποία δεν είχαν καμία δικαιοδοσία έκλεψαν τα πάντα, σχέδια, σημειώσεις από τα σεμινάρια, μαγνητοφωνήσεις. Είναι να ντρέπεται κανείς. Πώς έγινε αυτό; Εχουν τα πάντα, όλα όσα είπαμε. Είμαστε ανακατεμένοι σ’ αυτή την ντροπή. Υπάρχει όμως και η εγκληματική πλευρά αυτής της ιστορίας. Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτήν», αναφέρει.

Αποκαλυπτικός

Ενώ για τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις, λέει: «Ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα μια τέτοια κατάσταση, είναι τα δικά μας σφάλματα. Κάνουμε λάθη, κάνουμε πολλά στραβά. Δεν παίρνουμε τον ρόλο μας στα σοβαρά. Δεν διαφυλάσσουμε τα έγγραφά μας και αφήνουμε να τα κλέψουν. Μας ακούνε (προφανώς η κυβέρνηση), ακούνε τι λέμε κι εμείς φλυαρούμε απ’ εδώ κι απ’ εκεί. Δεν προσέχουμε τι υπογράφουμε και κρατούμε στους υπολογιστές μας άχρηστες πληροφορίες. Ηρθαν οι τακτικοί εισαγγελείς, ερεύνησαν τα γραφεία μας και βρήκαν πολλά πράγματα. Ετσι, σήμερα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πήραν. Κάναμε παρανομίες και αγνοήσαμε τους κανονισμούς. Πιστεύαμε πως αυτό μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά ανάμεσά μας βρέθηκαν προδότες και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βρούμε. Μάλιστα, κάναμε πράξεις και ενέργειες παράνομες. Επρεπε να το κάνουμε σε συγκεκριμένες περιόδους. Αλλά, συνεχίσαμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο και να χρησιμοποιούμε πράγματα που δεν ήμασταν εξουσιοδοτημένοι να έχουμε. Τα έχουμε ακόμα. Αλλά διεφθαρμένοι συνεργάτες προέκυψαν ανάμεσά μας. Δεν μπορούμε καν να τους εντοπίσουμε», προσθέτει, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον τρόπο λειτουργίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός διατυπώνει, επίσης, τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού στην Τουρκία, κάτι που, όπως λέει «δεν ήταν δικής μας ιδέα», αλλά απόφαση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή