Αθόρυβοι και αποτελεσματικοί εφοριακοί

Αθόρυβοι και αποτελεσματικοί εφοριακοί

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αντιπαλότητα εφορίας και φορολογουμένων, κατά κανόνα δεν μαρτυρεί αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Απεναντίας, αποτελεσματικοί στη δουλειά τους αποδεικνύονται οι «αθόρυβοι» εφοριακοί και μάλλον όχι εκείνοι που δουλεύουν με «λίστες» φοροφυγάδων. Ετσι, σε εφορία προαστίου της Αθήνας, ο προϊστάμενος ανακάλυψε ότι ο υπέργηρος πατέρας ενός από τους 15 πιο πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας χρωστούσε επί οκτώ χρόνια 40.000 ευρώ στην εφορία, τα οποία «λόγω ονόματος» προφανώς ουδείς τολμούσε να ζητήσει. Ο υπάλληλος σήκωσε το ακουστικό, ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους και την επόμενη μέρα το πρωί, η επιταγή ήταν στο ταμείο της εφορίας. Ετσι απλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη εφορία έχει από τα μικρότερα ποσοστά μη συμμόρφωσης, καθώς φορολογούμενοι και εφοριακοί έχουν βρει μια κοινή γλώσσα, που συνοψίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση του υπαλλήλου προς τον πολίτη: «Ξέρετε, χρωστάτε». Εννέα στους δέκα σπεύδουν να πληρώσουν ακόμα κι αν δεν έχουν χρήματα, σε δόσεις ή πάνε στον εφοριακό και του λένε ότι «δεν έχουν». Η βασιμότητα μιας τέτοιας δικαιολογίας διαπιστώνεται πλέον με το άνοιγμα λογαριασμών σε πολύ λίγο χρόνο.

Στις δύο, πάντως, εφορίες νομικών προσώπων τα ποσοστά μη συμμόρφωσης είναι μεγαλύτερα, αφού εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, πολλοί από τους επιχειρηματίες επιλέγουν τον δρόμο των φορολογικών δικαστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή