Θερμός Σεπτέμβριος από την Αριστερά

Θερμός Σεπτέμβριος από την Αριστερά

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα θερμό Σεπτέμβρη προϊδεάζουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς στη συναινετική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Ηδη από την έναρξη της συζήτησης, το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου θα έχει την τύχη του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία της κυβέρνησης Καραμανλή το 1978, του περίφημου 815, που προκάλεσε εντονότατες φοιτητικές αντιδράσεις και δεν εφαρμόστηκε. Με όχημα την Παιδεία, στην Αριστερά ετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις του φθινοπώρου.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ σημειώθηκαν την ημέρα που ψηφίστηκε, με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και χωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Τον Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξουν οι σχολές και μπουν στο παιχνίδι των διαμαρτυριών και άλλες κοινωνικές ομάδες αναμένεται σημαντική κλιμάκωση.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η γενική γραμματέας του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα υπερασπίστηκε τον βουλευτή Γ. Ζιώγα που είχε πει στη Βουλή ότι «ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί», τονίζοντας, μάλιστα, ότι αυτή είναι η επίσημη άποψη του ΚΚΕ: «Με τους κανόνες αυτής της αστικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα και με βάση και το Σύνταγμα έχει δικαίωμα το άτομο -πολύ περισσότερο που εμείς δεν μιλάμε για ατομικές δράσεις, αλλά για προϋποθέσεις κινήματος- να επιδιώξει να αντιπαλέψει αυτόν το νόμο πριν γίνει πραγματικότητα», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε και μια επιφύλαξη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των αντιδράσεων, λέγοντας ότι θα κριθεί από το κατά πόσον «διαμορφώνονται δυνάμεις ισχυρές μέσα στα πανεπιστήμια και από φοιτητές και από πανεπιστημιακούς που θα αντιπαλέψουν αυτόν τον βάρβαρο νόμο». Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς το επίσημο όργανο των καθηγητών, η ΠΟΣΔΕΠ, έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τον νόμο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν κινητοποιήσεις καθηγητών θα είναι αποδυναμωμένες και δεν θα έχουν θεσμική κάλυψη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εκτιμούν ότι η ένταση των αντιδράσεων θα είναι μεγάλη και σε όλα τα επίπεδα, αφού προσβλέπουν στη συμμετοχή και καθηγητών και φοιτητών που πρόσκεινται στη Ν. Δ. οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία, και υπολογίζουν ότι θα εκδηλωθούν συνταγματικές προσφυγές κατά του νόμου.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι εντάσσει τις αντιδράσεις στον χώρο της Παιδείας σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο «αντιμνημονιακών» αγώνων και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου: «Καλούμε τους  εργαζομένους και τη νεολαία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανατροπή της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία, αλλά και συνολικά της  πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της απαξίωσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων». Ο προγραμματισμός βασίζεται στην αναμενόμενη επιστροφή των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, την «επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας», όπως τη χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας. Κομβική σημασία για τις κοινωνικές αντιδράσεις θα έχουν οι εκδηλώσεις και η συγκέντρωση στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.

Σε καθαρά φοιτητικό, πανεπιστημιακό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση θα πιέσει προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Με ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΝ τονίζει ότι «μέσα από τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας, θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της ώστε σε κάθε φοιτητικό σύλλογο να διεξαχθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα αποφασίσουν ανοιχτές, ζωντανές καταλήψεις των σχολών τους με στόχο να ανατραπεί ο νέος νόμος-πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή