Να δοθούν τα ονόματα φοροφυγάδων

Να δοθούν τα ονόματα φοροφυγάδων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να δώσουμε στη δημοσιότητα ονόματα μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο και φοροφυγάδων το ταχύτερο δυνατόν. Το ζητεί ο κόσμος και έχει δίκιο». Με τη ρητή αυτή εντολή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος σειρά από πρωτοβουλίες που θα μεταδώσουν στην κοινή γνώμη αίσθημα ευνομίας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, σε επίπεδο υπουργών, οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Παπουτσής, Μιλτ. Παπαϊωάννου και Π. Οικονόμου, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας.

Μάλιστα, στόχος του επιτελείου του πρωθυπουργού είναι οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν πριν από την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν στη σύσκεψη ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και όχι ο κ. Βενιζέλος.

Πέραν της δημοσιοποίησης της λίστας με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών, που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο, καθώς έχουν αρθεί οι όποιες ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καθαρά χέρια» που επιδιώκει το Μαξίμου, έχει αποφασιστεί:

– H διασταύρωση των στοιχείων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό με το «πόθεν έσχες» τους, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία, ώστε να καταστεί δυνατή η φορολόγηση των ποσών που νομίμως έχουν μεταφερθεί εκτός Ελλάδος.

– H αποτελεσματική παρέμβαση στο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων.

– O εντοπισμός και η αποκάλυψη της «επώνυμης» φοροδιαφυγής.

Η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού με αποφάσεις που έχουν ως στόχο να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα συνοδεύεται από μια νέα ισορροπία στον τρόπο λειτουργίας των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χάραξη και η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, που βεβαίως ενημερώνει -αλλά απ’ ευθείας- τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Παπανδρέου εστιάζει την προσοχή του: πρώτον, στην προώθηση των ελληνικών επιδιώξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους διεθνείς παράγοντες, καθώς είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας δεν ολοκληρώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά θα είναι συνεχής όσο και επίπονη το επόμενο διάστημα. Και δεύτερον, στην κινητοποίηση των λοιπών μελών της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε την τρέχουσα εβδομάδα ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, με τους κ. Γ. Ραγκούση, Ανδρ. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη.

Κλίμα συνεργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος έχουν διαμορφώσει καλό κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ομως, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αρθεί από τη μία πλευρά η δυσπιστία ορισμένων επιτελών του πρωθυπουργού για τον απώτερο πολιτικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών. Και από την άλλη, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης «ενσωμάτωση» ορισμένων βουλευτών του λεγόμενου βενιζελικού κλίματος οι οποίοι, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, εμφανίζονται να αναζητούν «ρόλο».

Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν πως πλέον υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου στην εκτίμηση ότι θα ήταν εσφαλμένη επιλογή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση. Ο πρωθυπουργός ειδικά είναι, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, σταθερά προσανατολισμένος στην εξάντληση της τετραετίας.

Ομως, πολλά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν οι εκλογές να καταστούν μονόδρομος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι δύο: Πρώτον, η πορεία της οικονομίας, καθώς πλέον διαφαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% το 2011.

Δεύτερον, το ενδεχόμενο μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς το πολιτικό κλίμα εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί έντονα το επόμενο τρίμηνο, όταν θα εφαρμόζονται όλα τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και θα προωθηθούν θέματα όπως η απελευθέρωση των ταξί και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή