Οι δείκτες απόδοσης που «καίνε» εφορίες

Οι δείκτες απόδοσης που «καίνε» εφορίες

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου από στελέχη των εφοριών που διαμαρτύρονταν για την αξιολόγηση των επιδόσεων των ΔΟΥ από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη «έσπασαν» το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Μάλιστα, κάποιοι προϊστάμενοι εφοριών έφτασαν στο σημείο να ζητούν από την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, «την κεφαλήν επί πίνακι» του κ. Σπινέλλη. Ιδιαιτέρως λαλίστατα ήταν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης με συνδικαλιστικό ρόλο, που θεωρούν αυτονόητο ο επικεφαλής μιας μεγάλης εφορίας να μπορεί να μιλάει (και μάλιστα έντονα…) με το γραφείο του πρωθυπουργού. «Αυτό από μόνο του δεν… διαφοροποιεί τους ημετέρους φορολογικούς μηχανισμούς από τους αντίστοιχους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης;», αναρωτήθηκε με πικρό χιούμορ, μιλώντας στην «Κ», πρώην πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Κι όμως, τα στοιχεία που είχε κοινοποιήσει την προηγούμενη ημέρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα αν διαβάζονταν -και από τον Τύπο- πιο προσεκτικά.

Τι μετράει η κυβέρνηση

Για την κυβέρνηση τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες όσον αφορά την αποδοτικότητα των εφοριών προκειμένου να τις «βαθμολογήσει» στο κυνήγι του μεγάλου στόχου, που συνοψίζεται στη λέξη «έσοδα»: η αύξηση φόρου εισοδήματος και περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ και η συλλογή των λεγόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι, π. χ., η εφορία Ψυχικού, που κρίθηκε ότι δεν έλεγξε (με τους 37 υπαλλήλους της) ούτε μία υπόθεση τον Ιούλιο, παρουσιάζει αύξηση εσόδων 12,2% (έναντι στόχου για όλες τις εφορίες 8%), αύξηση ΦΠΑ 4,7% και σημαντική μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών. Λίγο βορειότερα, σε μία εφορία επίσης με μηδενικούς ελέγχους, πάντα κατά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως το Μαρούσι, η μείωση των εσόδων στο εξάμηνο αγγίζει το 21%, η συλλογή ΦΠΑ παρουσιάζει πτώση, ενώ από τα ληξιπρόθεσμα συγκεντρώθηκαν μόλις 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 9,2 εκατ. το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν από 31 δισ. ευρώ, όταν εξελέγη η παρούσα κυβέρνηση, σε 41 δισ. ευρώ, εξαιτίας της «βροχής» των βεβαιώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, το ύψος του καταλογιζόμενου ποσού είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με αυτό που δεν έχει φορολογηθεί, που ο φορολογούμενος απλά δεν είναι σε θέση να το πληρώσει. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυνηγάμε στη συνέχεια ένα στόχο που δεν πιάνεται, αλλά έχει βεβαιωθεί», λέει στην «Κ» προϊστάμενος μεγάλης εφορίας της Αθήνας, που αν και ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί το «φούσκωμα» των βεβαιώσεων υπέρογκων ποσών συνέχεια του μοιραίου «λεφτά υπάρχουν», μιας φράσης που προεκλογικά είχε συνδεθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό με τα 31 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Διασταυρώσεις

Από την άλλη πλευρά, ουδείς προϊστάμενος εφορίας επιθυμεί να ελέγχει περιπτώσεις που προέρχονται από τη διασταύρωση. Ετσι, οι έλεγχοι από διασταυρώσεις είναι ελάχιστοι και σωρεύονται, ενώ πρέπει να ολοκληρώνονται σε δύο το πολύ μήνες. «Οταν σε κάποια εφορία η ανυπαρξία ελέγχων συμπίπτει με την υστέρηση στην επίτευξη των στόχων, τότε αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη εφορία κάτι δεν πάει καλά…», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ορισμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μιλούν από μόνα τους. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά και στη Β΄ Εφορία του Ηρακλείου δεν υπάρχει σχεδόν καμία επιτυχία στον τομέα των ληξιπροθέσμων, που απλά σημαίνει ότι αυτά είτε δεν υπάρχουν είτε δεν αναζητούνται…

Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται απαράλλακτη και τους προηγούμενους μήνες, οι έλεγχοι ανά υπάλληλο εφορίας ήταν από… μισός έως ενάμισης. Η μόνη εφορία που ξεπερνάει σε αυτόν τον δείκτη τον αριθμό «2» είναι της Κορίνθου, εκείνη, δηλαδή, που «διέλυσε» ο πρώην γ. γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος επειδή οι υπάλληλοί της δεν έλεγχαν κανένα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες εφορίες, όπως εκείνη της Χαλκίδας κι εκείνη του Ηρακλείου, που εχουν 5.500 εκκρεμείς υποθέσεις κατά τον μήνα Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο οι εφορίες του Πειραιά, της Γλυφάδας και του Αμαρουσίου παρουσιάζουν υστέρηση τους στόχους τους. Ιδιαίτερα στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών εμφανίζουν αρνητικά εσοδα που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ (αφορούν «επιστροφές»).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό καταγράφεται και το ποσοστό εκείνων που αρνούνται να «συμμορφωθούν» – και μάλιστα στις περιπτώσεις των ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών ξεπέρασε το 20% τον μήνα Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή