Κερδίζουν «πόντους» ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ

Κερδίζουν «πόντους» ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συμμετοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναδεικνύουν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, οι ηγέτες των οποίων, αν και πολιτεύονται με εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, συμφωνούν ότι η επιμονή του κ. Σαμαρά στο «όχι» δυσχεραίνει σημαντικά τις εξελίξεις. Και οι δύο ηγέτες εκτιμούν ότι με την επιμονή τους στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης κέρδισαν πόντους σε όρους πολιτικής αξιοπιστίας και παρεμβατικότητας. Ωστόσο, οι εξελίξεις αλλά και η τελική τους συμμετοχή στο όποιο μελλοντικό σχήμα παραμένουν άδηλες.

Αμφότεροι, δεν μπορούν για λόγους πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης να συμμετέχουν μόνοι σε μία κυβέρνηση – διάδοχο αυτής του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι όποιος προσέλθει μόνος, «καίγεται» σημειώνουν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Δεν μπορεί το όποιο νέο σχήμα να είναι μία απλή συνέχεια της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, σημειώνουν από τη Δημοκρατική Συμμαχία και προτείνουν «μάχιμη» κυβέρνηση, διάρκειας περίπου 6 μηνών, με στόχο όχι μόνον την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ε. Ε., την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα», την ψήφιση του προϋπολογισμού και την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων «που κανένα κόμμα από μόνο του δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πράξει». Σε διαφορετική περίπτωση επαπειλείται, λένε, «η απόλυτη καταστροφή της άτακτης χρεοκοπίας, που θα έχει την υπογραφή των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά».

Από την κεντροδεξιά

«Να κάνουμε μια δυνατή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τα πέντε κόμματα μέσα. Εννοώ τα μεγαλύτερα κόμματα, τον ΛΑΟΣ, τον κ. Κουβέλη, την κ. Μπακογιάννη», επεσήμανε ο κ. Καρατζαφέρης, με στόχο «να πάμε επάνω ενωμένοι σε μια γροθιά, σαν μια οικογένεια, και να πούμε: «Για σταθείτε! Εδώ είναι όλη η Ελλάδα»».

Ο κ. Καρατζαφέρης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε τετ α τετ, το βράδυ της Παρασκευής, συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο (σ. σ. κάτι που διαψεύδονταν, επισήμως), αναμένεται να εκμεταλλευθεί τις τελευταίες εξελίξεις προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην κεντροδεξιά. Αφενός θα επιμείνει στην προσπάθεια να εντάξει τον κ. Σαμαρά στο «μνημονιακό στρατόπεδο». «Δεν θα σας λοιδορήσουμε όπως εσείς, καλώς ήλθατε στη λογική», ανέφερε την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αλλά και στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, αποκλείουν συμμετοχή σε ένα σχήμα, αν αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ και μικρότερα κόμματα, χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή της Ν. Δ.

Είτε ως κίνηση τακτικής είτε ως πραγματική πρόταση απεμπλοκής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσανατολίζεται να προτείνει του νέου σχήματος να ηγηθεί στέλεχος της κεντροδεξιάς, μη αποκλειομένων των δύο αντιπροέδρων της Ν. Δ., με το όνομα του πρώην Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα να βρίσκεται πρώτο στη σχετική λίστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή