Η ΔΗΣΥ θα στηρίξει τον Λ. Παπαδήμο

Η ΔΗΣΥ θα στηρίξει τον Λ. Παπαδήμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο εξέφρασε χθες η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδρίαζε για να προσδιορίσει τη στάση της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να προσφέρει ψήφο ανοχής, ενώ η Δράση χαιρέτισε την ανάδειξη πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν αμέσως την αντιπολίτευση, καλώντας τον λαό να ανατρέψει το νέο σχήμα.

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥ υπενθυμίζει ότι «εδώ και μήνες είχε ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, αλλά και εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού του κ. Λ. Παπαδήμου». Δηλώνει ότι «θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται». Απευθυνόμενη στα κόμματα που την απαρτίζουν, εκφράζει την ελπίδα «να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με ειλικρίνεια, χωρίς να έχουν το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε χθες για οποιοδήποτε σχολιασμό, περιμένοντας την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Συγκάλεσε ωστόσο την Κ.Ε., με σκοπό να καθορίσει τη στάση της απέναντι στο νέο σχήμα και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο να παράσχει ψήφο ανοχής, κάτι που χθες κορυφαία στελέχη της απέκλειαν, επικαλούμενα τον ευτελισμό της διαδικασίας από τα δύο μεγάλα κόμματα. Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής εξέφρασε η Δράση, η οποία ευχήθηκε στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη.

Αμέσως απέναντι στη νέα κυβέρνηση τοποθετήθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως ο λαός πρέπει να βρεθεί στο πόδι, πριν ακόμη η κυβέρνηση ανασυνταχθεί, πριν κάνει τις πρώτες ενέργειες: «Ούτε μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «τα προβλήματα είναι άμεσα και πρέπει να υπάρχουν διεκδικήσεις παντού. Να ετοιμάζεται μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, γιατί όπως είπε και ο κ. Παπαδήμος, το παν είναι τα δημοσιονομικά, που σημαίνει στάση πληρωμών προς την παιδεία, την υγεία, παντού».

Ο κ. Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση» και χαρακτήρισε την εξέλιξη «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας». Χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Παπαδήμου «εγγύηση ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η πολιτική που μας έχει καταστρέψει». Οπως δήλωσε, τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χρέος όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη γρηγορότερη δυνατή προσφυγή στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή