Η Ε.Ε. χαιρετίζει την επίτευξη συναίνεσης

Η Ε.Ε. χαιρετίζει την επίτευξη συναίνεσης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα» χαράκτηρισαν τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι χαιρέτισαν την επίτευξη ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τη λήψη μέτρων και υπογράμμισαν την υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν δεν παραλείπουν να σημειώσουν τη σημασία του έργου της κυβέρνησης: «Μολονότι η κυβέρνηση θα είναι μεταβατική, ο φόρτος εργασίας της θα είναι σημαντικός» τονίζουν και αναφέρουν το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών επενδυτών, που πρέπει να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012.

Υπογράμμισαν επίσης πόσο «σημαντικό είναι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που θα διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεσμεύεται να θέσει το χρέος της σε σταθερή πτωτική πορεία. Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας και να δημιουργηθούν οι θέσεις απασχόλησης που τόσο επειγόντως χρειάζεται ο λαός της». Επαναλαμβάνουν ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα», σημειώνοντας όμως ότι «και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να βοηθήσει και η ίδια τον εαυτό της». Καταλήγοντας αναφέρουν ότι προσβλέπουν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν με τον νέο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Ελληνες ηγέτες εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που δήλωσε ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Για «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» μίλησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Ζοζέφ Ντολ, ο οποίος εξήρε την «αποφασιστική συμβολή» του κόμματος της Ν.Δ. και του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.

Εκτενή ήταν και τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ. «Λουκάς Παπαδήμος, ένας υποστηρικτής της λιτότητας στα ηνία της Ελλάδας» έγραψε η «Μοντ», που υποστηρίζει ότι το προφίλ του νέου Ελληνα πρωθυπουργού -έμπειρου οικονομολόγου- θα καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους οικονομικούς κύκλους.

«Υπάρχει μια ειρωνεία στο γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα του να επιβιώσει στην Ευρωζώνη: ήταν ένας από αυτούς που διευκόλυναν την είσοδο της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα» επισημαίνει το Reuters, που προσθέτει: «Παρόλο που ο Παπαδήμος είναι μια σεβαστή από τους συναδέλφους του και τις διεθνείς αγορές φυσιογνωμία, δεν είναι σίγουρο ότι η ήσυχη περισυλλογή του θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το χάος». «Ο κ. Παπαδήμος, επισκέπτης καθηγητής στο Kennedy School του Χάρβαρντ και πρώην κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να θέσει σε εφαρμογή το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας ύψους 130 δισ. ευρώ», έγραψαν οι Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή