Με καζάνι που βράζει μοιάζει, τις τελευταίες ημέρες και ώρες των δραματικών για τη χώρα διαπραγματεύσεων, η εντός του Κοινοβουλίου εκπροσώπηση του πολιτικού συστήματος.
Η πρόθεση η υπό κατάρτιση νέα δανειακή συμφωνία – Μνημόνιο -μαζί με το προμνημόνιο για το PSI- να έρθει προς κύρωση στη Βουλή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», και μάλιστα να ψηφιστεί σε ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη Κυριακή, επιταχύνει τις παρασκηνιακές διεργασίες και εκτιμάται σε συζητήσεις στο Περιστύλιο ότι θα πολλαπλασιάσει τις περιπτώσεις αρνητικής ψήφου, κυρίως από δυσφορούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – και, σε πιο περιορισμένη κλίμακα, γαλάζιους.
Κεντρικό επιχείρημα των δυσφορούντων είναι ότι όχι μόνο δεν φαίνεται να συνυπάρχουν μέτρα αναπτυξιακά, αλλά και δεν δίνεται περιθώριο χρόνου για ενημέρωση – συζήτηση ή και επεξεργασία των μέτρων από τους νομοθέτες.
Η ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώνουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς και όσων εκ των ανεξαρτήτων προσφέρουν έως τώρα τη στήριξή τους, έχει διαμορφώσει την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νέου Μνημονίου δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.
Τα πιθανά σενάρια
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι πιθανολογούμενες «διαρροές», εξετάζονται διάφορα «σενάρια» άμβλυνσης των εντυπώσεων: Υπό αυτό το πρίσμα πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να μην έρθει άμεσα προς ψήφιση το «πακέτο των συμφωνηθέντων μέτρων», αλλά ένα «πλαίσιο» συμφωνίας γενικά ως προς τους «στόχους δημοσιονομικής σωτηρίας της χώρας». Το σενάριο αυτό παραπέμπει για αργότερα τις όποιες διαφοροποιήσεις «στα επί μέρους».
Μια άλλη εναλλακτική λύση -που πάντως δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες να υιοθετηθεί- είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε εξαιρετικά επείγουσες (και δυσάρεστες από πλευράς πολιτικού κόστους) περιπτώσεις πρόκειται να τεθεί προς κύρωση ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα και αφού στο μεταξύ θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Σε κάθε περίπτωση είναι μη προβλέψιμη η κατάληξη της «μάχης», η αντίστροφη μέτρηση της οποίας μόλις άρχισε. Το περιβάλλον, δε, εντός του οποίου θα δοθεί έκανε αισθητή χθες την παρουσία του στη Βουλή: Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκαν μετωπικά, καθώς συζητήθηκε ετεροχρονισμένα η κύρωση απολογισμού – ισολογισμού για το 2010 (έτος πρώτου Μνημονίου).