Ενα 24ωρο μετά την πύρρειο νίκη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που εξασφάλισε μεν την υπερψήφιση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή, αλλά παρακολούθησε ανήσυχη τις σοβαρές «διαρροές» βουλευτών της συμπολίτευσης (17 ψήφισαν αρνητικά και τρεις απείχαν), ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβη σε μία άκρως αινιγματική δήλωση: «Αν κάποια χώρα αποφάσιζε να βγει από την Ευρωζώνη, θα ήταν δυσάρεστο, αλλά θα σεβόμασταν την απόφαση αυτή», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα. Η επίμαχη δήλωση συνέπεσε με τη χθεσινή ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι απαιτείται ευρύτερη συμμετοχή της γερμανικής Βουλής στις αποφάσεις, που αφορούν στα πακέτα διάσωσης. «Πρόκειται για ράπισμα» στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αφού το σώμα έκρινε αντισυνταγματική την τρέχουσα πρακτική να αποφασίζει μία περιορισμένη 9μελής επιτροπή για τη συνδρομή του Βερολίνου σε ενέργειες διάσωσης.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) και οι πιέσεις προς τη Γερμανία για μόχλευση των διαθέσιμων κονδυλίων του θα αποτελέσουν το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των γερμανικών κομμάτων και θα δοκιμάσουν εκ νέου τις αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ, όταν το ζήτημα φτάσει προς ψήφιση στο Μπούντεσταγκ. Μία πρόγευση αποτέλεσε η προχθεσινή σκληρή συζήτηση στη γερμανική Βουλή για το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, κατά την οποία η καγκελάριος δέχθηκε κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε από κάθε άποψη», είπε στην ομιλία του ο Πέερ Στάινμπρουκ, πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του SPD στις επόμενες εκλογές. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι υποτίμησε το εύρος της ελληνικής τραγωδίας και αρκέστηκε σε μία παρελκυστική στρατηγική ροκανίσματος του χρόνου. Τέλος, είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες η πρόσφατη εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποπομπή του. Ταυτόχρονα, ο Μίχαελ Γκρόσεκ, τομεάρχης του κόμματος σε θέματα αμυντικής πολιτικής, κατήγγειλε την τρόικα ότι από τη μία επιβάλλει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη αδιαφορεί για τη διαιώνιση των εξωφρενικών αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στηλίτευσε τον ευρωσκεπτικισμό στις τάξεις του κόμματός του και αποδοκίμασε τους αντάρτες του κυβερνητικού συνασπισμού. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, ειδικά σήμερα», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Μπιλντ». Το πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα είναι μεν ακριβό και ενέχει ρίσκα, αλλά μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ δαπανηρότερη, εξήγησε ο επικεφαλής της επιτροπής σοφών της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Φραντς. «Είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλα προβληματικά κράτη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην αποσύνθεση της Ευρωζώνης», είπε.
Και η Ολλανδία
Εν τω μεταξύ, χθες, το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, αλλά και από τα κόμματα των Εργατικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών που ανήκουν στην αντιπολίτευση.