Αντίστροφη μέτρηση για τράπεζες

Αντίστροφη μέτρηση για τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI. Για την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο, ωστόσο στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το τελικό ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.

Εως την Παρασκευή 30 Μαρτίου οι τράπεζες θα πρέπει να λογιστικοποιήσουν την τελική επίπτωση του PSI στα μεγέθη τους, με τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2011. Η επίπτωση του PSI, που σε όρους καθαρής παρούσας αξίας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 68% και 72%, είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης. Για τον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαίων που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτός από το PSI θα συνεκτιμήσει την επίπτωση της κρίσης στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, καθώς και την έκθεση των τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού.

Εως το τέλος Μαρτίου η ΤτΕ θα αποστείλει τον… λογαριασμό σε κάθε τράπεζα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών από το Δημόσιο δεν δίνεται δίχως επίπτωση: το κράτος θα λάβει μετοχές, στην ουσία θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος, και οι μέτοχοι θα υποστούν μεγάλη απομείωση της συμμετοχής τους. Ωστόσο, όσες τράπεζες συγκεντρώσουν το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη διοικητική τους αυτοτέλεια και θα έχουν το δικαίωμα εντός πενταετίας να επαναγοράσουν το υπόλοιπο 90% των μετοχών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΤτΕ θα εκτιμήσει και θα δημοσιοποιήσει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες μόλις πάρουν τις οδηγίες της ΤτΕ θα πρέπει να καταστρώσουν business plan όπου θα περιλαμβάνουν τρόπους για την άντληση κεφαλαίων και θα τα καταθέσουν στην ΤτΕ. Εν συνεχεία, η ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain θα εξετάσει κατά πόσο τα σχέδια είναι ρεαλιστικά και ποιες τράπεζες κρίνονται βιώσιμες. Μέχρι το τέλος Απριλίου τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να εγκριθούν από την ΤτΕ και την τρόικα.

Κατόπιν οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο, πέντε μηνών, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 να ολοκληρώσουν τις ενέργειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Αν δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία κεφάλαια θα πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή