«Ελπιδοφόρα προοπτική»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ευχέρεια της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η διαμόρφωση συνθηκών για την έξοδο από την κρίση, τόνισε στο διάγγελμα που απηύθυνε χθες το βράδυ προς τους πολίτες ο κ. Λ. Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) «αναδεικνύεται μια ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου», αλλά, όπως πρόσθεσε, «σε μας ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον. Εχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε».

Σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να έχουμε ακόμα μπροστά μας ανηφόρα», διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους τόκους δεν πρέπει να σπαταληθούν, αλλά να χρησιμοποιηθούν «για να νοικοκυρέψουμε το κράτος». Επισήμανε ακόμη, όπως είχε κάνει και λίγο νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, ότι εκτός από ικανοποίηση, τα αποτελέσματα πρέπει να προκαλέσουν και περισυλλογή, καθώς «χιλιάδες πολίτες υπέστησαν σημαντικές περιουσιακές απώλειες. Και αυτό» συνέχισε, «μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας, τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Περιέγραψε το PSI ως «τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ», λέγοντας ότι πρόκειται για μια «ιστορική επιτυχία, που έγινε δυνατή με τις συστηματικές, συντονισμένες και σκληρές προσπάθειες πολλών». Εν προκειμένω αναφέρθηκε στη βοήθεια των εταίρων της Ελλάδας στην Ε. Ε., στις «θυσίες του ελληνικού λαού», αλλά και στη συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Αναφορά έκανε και στα αμέσως επόμενα βήματα της κυβέρνησης και δη στην τελική έγκριση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, διαδικασία την οποία προσδιόρισε χρονικά εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οπως είπε, «ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών. Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών». Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιστροφή των καταθέσεων, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs). Στη συνεδρίαση ο κ. Παπαδήμος παρότρυνε τους υπουργούς να αποφύγουν «τις θριαμβολογίες». Ακολούθως ο κ. Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο στέρεο έδαφος» και αναφέρθηκε ονομαστικά και στους αφανείς συντελεστές της επιτυχίας του PSI (Γ. Ζανιάς, Π. Χριστοδούλου κ. ά.). Τον λόγο έλαβε και ο κ. Φίλ. Σαχινίδης, ο οποίος προανήγγειλε μελέτη που θα είναι πιθανότατα έτοιμη τον Μάιο (άρα στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης) με βασικό αντικείμενο την περιγραφή των δαπανών στην περίοδο του Μεσοπρόθεσμου (2013 -16). Στην πρώτη περιγραφή που έγινε τονίστηκε ότι για τις χρονιές 2013 και 2014 θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 6 δισ. (3 κάθε χρόνο). Τέλος, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αναβληθούν οι κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις για ένα τρίμηνο, ο κ. Βενιζέλος διαφώνησε, αλλά ο κ. Παπαδήμος είπε ότι υπάρχει σχετική συμφωνία με τους αρχηγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή