«Ιστορική ευκαιρία», γράφουν τα ΜΜΕ

«Ιστορική ευκαιρία», γράφουν τα ΜΜΕ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί μιας ιστορικής ευκαιρίας για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών κάνουν λόγο ο διεθνής Τύπος και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, διατυπώνουν και αρκετά ερωτήματα για την περαιτέρω πορεία του χρέους της χώρας, καθώς και την πιθανότητα επιπλέον οικονομικής αρωγής της. «H Ελλάδα οργανώνει τη χρεοκοπία της» αναφέρει η γαλλική «Le Monde», προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία συνιστά επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών έχει υποχωρήσει στο ναδίρ. Ωστόσο, επικαλούμενη αναλυτές, η «Le Monde» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στη χώρα.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση, αναφέρει ότι αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» η υψηλή συμμετοχή στο PSI. Εντούτοις, σε συνέντευξη που του παραχωρεί ο καθηγητής Οικονομικών, Χάραλντ Χάου, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με το ΡSΙ να θεωρείται ανεπαρκές. «Το πρόβλημα της Ελλάδας απλώς μετατέθηκε χρονικά, καθώς επίκειται στα επόμενα τρία χρόνια μία «δεύτερη» κανονική χρεοκοπία, η οποία θα πλήξει μόνον τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και όχι τις τράπεζες» υπογραμμίζει ο πανεπιστημιακός.

Σύμφωνα με την οικονομική αναλύτρια του BBC, Στέφανι Φλάντερς, το επιδιωκόμενο ποσοστό του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος είναι θετική έκβαση. «Ειδάλλως ένα χαμηλότερο ποσοστό θα έδινε την εντύπωση στους επενδυτές ότι το περιοδεύον κομμωτήριο ετοιμάζεται να μετακινηθεί στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, ενώ ένα υψηλότερο δεν θα είχε -σε μακροοικονομικό ορίζοντα- αληθοφάνεια». Επιπλέον, συνιστά σημαντικό προηγούμενο η ενεργοποίηση των CACs σε μία ανεπτυγμένη χώρα, κατά το ΒΒC. Για τους New York Times, η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να τονίζει ωμά τους κινδύνους μη συμμετοχής στο PSI είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος οδήγησε στην τάχιστη ανταπόκριση των επενδυτών.

Η Wall Street Journal επισημαίνει πως ο προβληματισμός παραμένει. Επικαλούμενη σχολιαστές των αγορών, τονίζει ότι η συμφωνία είναι απλώς ένα ακόμα βήμα σε μία πολύ μακρά πορεία ανάκαμψης, καθώς είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει τον βαθμό της ανάπτυξης, ώστε να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Οι Financial Times, αν και μιλούν για ιστορική ανταλλαγή ομολόγων, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Κατά τη Ρεμπέκα Πάτερσον, ανώτατη αναλύτρια στρατηγικής της JPMorgan Asset Management, «πιθανώς η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια το 2012, το 2013 και το 2014, καθώς και μία ακόμα αναδιάρθρωση χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή