Αποφεύγει τις υποσχέσεις ο κ. Σαμαράς

Αποφεύγει τις υποσχέσεις ο κ. Σαμαράς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι εξίσου δύσκολη, αν όχι δυσκολότερη, αρχίζει να αποστέλλει εμφανώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρουν βέβαιο πρώτο στις επικείμενες εκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταλήγει σε μία πολιτική γραμμή μηδενικών ή ελάχιστων «παροχών», και αυτές υπό την αίρεση της πορείας των δημοσιονομικών, προκειμένου να μπορέσει να «συγκρατήσει» τις προσδοκίες -και συνακόλουθα- τις ενστάσεις των πολιτών. «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα είμαι ο πρωθυπουργός της ευμάρειας, αλλά θα δουλέψω σκληρά ώστε ο επόμενος από εμένα να είναι…» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά προς τους πρώην βουλευτές νότιας Ελλάδας του κόμματος, που συγκεντρώθηκαν στη Συγγρού.

Την ίδια στιγμή, η Συγγρού αναζητεί τρόπους αποδόμησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ρίχνοντας το βάρος της στην προσπάθεια ταύτισής του με την κυβέρνηση Παπανδρέου και την «καταστροφική για τη χώρα πολιτική της περιόδου 2009 – 2011». Ωστόσο, αναζητείται σημείο ισορροπίας σε ό,τι αφορά τα «πεπραγμένα» Βενιζέλου μετά τον Νοέμβριο και τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, όταν πλέον «λόγο» επί της πολιτικής είχε και η Νέα Δημοκρατία.

Η γραμμή αυτή έναντι του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε σε δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών, αλλά και στην επίσημη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ανταποκριθούν στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή στην πρόσκληση της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας ενημέρωσε τον προεδρεύοντα της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα ότι δεν θα ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη πρόσκληση να καταθέσουν οι Γ. Παπαθανασίου (υπ. Οικονομίας), Νικ. Λέγκας (υφ. Οικονομικών) και Δημ. Αβραμόπουλος (υπ. Υγείας). Η Συγγρού επιθυμεί να μη νομιμοποιήσει με οιονδήποτε τρόπο τη διαδικασία (σ.σ. έχει προαναγγείλει ήδη νέα εξεταστική μετά τις εκλογές) και επιχειρηματολογεί ότι απόλυτη ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ φέρει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια συγκυβέρνησης

Παράλληλλα με το «χαρτί» της υπευθυνότητας και υιοθετώντας εν πολλοίς την ίδια γραμμή που χάραξε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να κτίσει τις όποιες πιθανότητες επίτευξης αυτοδυναμίας. «Το δίλημμα των εκλογών είναι ή αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι τα σενάρια συγκυβέρνησης εκπορεύονται από το ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί να σώσει τον εαυτό του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας έμφαση στο επιχείρημα ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εθνικός και όχι κομματικός, κάλεσε τους πρώην βουλευτές -κάποιοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι- να συμβάλουν στην επίτευξη της εκλογικής νίκης. Προϋπόθεση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας είναι η συμπίεση της εκλογικής απήχησης των τεσσάρων κομμάτων που την πλαγιοκοπούν. ΛΑΟΣ, Δημ. Συμμαχία, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή μπήκαν στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά, ο οποίος και κατήγγειλε ότι «δεν θέλουν να έχουμε αυτοδυναμία». Θεωρείται δεδομένο ότι στην πορεία προς την κάλπη η πίεση θα ενταθεί, μαζί με το επιχείρημα περί «χαμένης ψήφου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή