Αρνητική στάση ΠΓΔΜ έναντι ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Αρνητική στάση ΠΓΔΜ έναντι ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική αλυτρωτισμού και η συνακόλουθη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αποτυπώνονται, πλέον, εμφανώς στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, η οποία πέραν της αρνητικής στάσης έναντι της Ελλάδας και της ηγεσίας της αρχίζει να υιοθετεί διαρκώς αυξανόμενη αρνητική γνώμη για ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Ενώ μέχρι πρόσφατα η ένταξη της χώρας στους δύο θεσμούς έχαιρε υψηλότατης υποστήριξης των πολιτών, πλέον οι Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ απαντούν στην πλειοψηφία τους ότι δεν εμπιστεύονται τις πολιτικές Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσε η εφημερίδα Dnevnik, μόλις το 41% των Σλαβομακεδόνων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την Ε.Ε. και το 39% το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς την εμπιστοσύνη που εμπνέουν διάφορες χώρες στους πολίτες της γείτονος. Μόλις το 4% των Σλαβομακεδόνων και το 12% των Αλβανών απαντούν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα. Στον αντίποδα, της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης απολαμβάνει η Τουρκία, με το 77% των Σλαβομακεδόνων και το 66% των Αλβανών να δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την πολιτική της. Σε απόλυτη συνάφεια είναι και οι απαντήσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη σε ηγέτες της περιοχής, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδεικνύεται ο πλέον δημοφιλής, με ποσοστό 70,2% και τον Γιώργο Παπανδρέου να καταλαμβάνει την τελευταία θέση, με ποσοστό μόλις 9,6%. Οσον αφορά τους παγκόσμιους ηγέτες, η Αγκελα Μέρκελ είναι η πλέον δημοφιλής, με 63,7%, και λιγότερο δημοφιλής είναι ο Νικολά Σαρκοζί, με 22,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των χωρών στις οποίες θα ήθελαν να ζήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ, με ποσοστό μόλις 6,9%. Στην πρώτη θέση, με 53%, βρίσκεται η Ελβετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή