ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκήσεις συσπείρωσης από Ευ. Βενιζέλο

Ως εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εθνικών εκλογών αντιλαμβάνονται στην Ιπποκράτους την προσέλευση των πολιτών που ανέδειξαν προχθές ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Γ. Ανωμερίτης, στις κάλπες προσήλθαν 236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ εκ των οποίων υπέρ του κ. Βενιζέλου ψήφισαν 230.105. Απαντες στην Ιπποκράτους δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την προσέλευση, κάτι το οποίο άλλωστε σχολίασε επανειλημμένως και ο κ. Βενιζέλος, τόσο μετά την εκλογή του προχθές το βράδυ όσο και χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρ. Παπούλια. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων συνιστά και ένα ηχηρό μήνυμα προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι μετρήσεις των οποίων, όπως είναι γνωστό, εμφανίζουν το κόμμα να συγκεντρώνει μετά βίας διψήφια ποσοστά. Χθες πραγματοποιήθηκε και μια τυπική τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Βενιζέλο.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί σήμερα και ενώπιον της Κ.Ο. του κόμματος σε μια πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του. Στην ομιλία του αναμένεται να καθορίσει το γενικότερο πλαίσιο πολιτικής την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει. Η σημερινή ομιλία αναμένεται να λειτουργήσει και ως κάλεσμα ή οριοθέτηση σε όσα στελέχη επιθυμούν να επανακάμψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο «ομάδες»

Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου ετοιμάζονται για τη συγκρότηση της ομάδας η οποία θα πλαισιώσει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Την πρώτη στενή ομάδα των λίγων κορυφαίων που θα συνεργάζονται με τον κ. Βενιζέλο θα συνθέτουν σίγουρα οι κ. Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Είναι εξαιρετικά πιθανό να περιλαμβάνεται στο επιτελείο και ο κ. Χρ. Παπουτσής, για να εκπεμφθεί μήνυμα ενότητας. Θα υφίσταται και μια δεύτερη ομάδα. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από περίπου 45 άτομα. Οι 14 εξ αυτών αντιστοιχούν στα ισάριθμα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι 30 θα αποτελούν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη όλων των αποχρώσεων. Σε αυτή θα περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού πυρήνα των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, όπως οι κ. Π. Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου, αλλά και στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος, όπως η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για τη θέση συζητείται εντόνως το όνομα της κ. Χριστίνας Μανωλοπούλου, η οποία είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον επιβεβαιωθεί η επιλογή της, η κ. Μανωλοπούλου θα περιληφθεί σε μη εκλόγιμη, τιμητική, θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης πιθανότατα θα παραμείνει μέχρι και τις εθνικές εκλογές, ενώ ο κ. Βενιζέλος διατήρησε στις θέσεις τους και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος κ. Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπα και Μ. Μπεντενιώτη.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου χαράσσει ήδη την πορεία μετά την αποχώρηση από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σε συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα στην Ιπποκράτους με δημοσιογράφους τόνισε ότι η παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ήταν συνειδητή επιλογή. Επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την ίδρυση ιδρύματος για το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά και πως θα διεκδικήσει την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.