Μετά τις εκλογές, οι αλλαγές στην Παιδεία

Μετά τις εκλογές, οι αλλαγές στην Παιδεία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στο σπριντ που ετοιμάστηκε να κάνει ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ώστε να προχωρήσει στον σχεδιασμό του λυκείου και το εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ έβαλαν χθες οι κυβερνητικοί εταίροι, και δη η Ν.Δ. Ετσι, ενώ ο κ. Μπαμπινιώτης είχε προκρίνει μία fast track διαδικασία για τις εκπαιδευτικές αλλαγές, αυτές τελικά δεν θα προχωρήσουν προεκλογικά διότι «παρότι είναι ώριμο το θέμα, λόγω τεχνικών ζητημάτων δεν μας παίρνει ο χρόνος για την κατάθεση νομοσχεδίου» ανέφερε χθες το απόγευμα στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, ενδεικτικές των προθέσεων του υπουργού ήταν οι δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΟΛΜΕ. «Τα νομοθετήματα για τη δομή του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι ώριμα αφού η σχετική συζήτηση έχει αρχίσει πριν απο δύο χρόνια και μάλιστα με τη σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων και ενός ακόμη» είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος στη συνάντησή του με το δ.σ. της ΟΛΜΕ είπε ότι «δουλεύει γι’ αυτά τα θέματα για πολύ καιρό». Βέβαια, η ΟΛΜΕ διατύπωσε τις έντονες ενστάσεις της για την πρόταση Μπαμπινιώτη ζητώντας «να γίνει διάλογος επί των νομοσχεδίων, αφού η πρόταση της διακομματικής επιτροπής αποτελεί πλαίσιο αρχών και όχι συγκεκριμένο νομοσχέδιο», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Νίκος Παπαχρήστος. «Ζητήσαμε να μην προχωρήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, που θα υπονομεύσουν το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία. Ηδη, πάντως ο κ. Μπαμπινιώτης είχε δεσμευτεί στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ για να μην προχωρήσουν άμεσα δύο από τα βασικά διακυβεύματα της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα: η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία προβλέπεται να αρχίσει μετά τις εκλογές, και η αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, παρότι αυτό έχει εξαγγελθεί στο πλαίσιο της ευρύτατης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση. Η δέσμευση – σύγκλιση του κ. Μπαμπινιώτη προς τα αιτήματα της ΟΛΜΕ ερμηνεύτηκε από στελέχη της ομοσπονδίας ως πρόθεσή του να κατευνάσει τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν για τις αλλαγές στο λύκειο.

Παρασκήνιο

Τα σχέδια Μπαμπινιώτη είχαν αρκετό παρασκήνιο και μοιάζει να αιφνιδίασαν πολλούς. Ενδεικτικά, στελέχη του υπουργείου εμφανίζονταν να μη γνωρίζουν την πρόθεση του κ. Μπαμπινιώτη να προχωρήσει τα νομοσχέδια, πόσω μάλλον όταν η ηγεσία της Ν.Δ. έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να μην προωθηθούν προεκλογικά νομοσχέδια που δεν συνδέονται με την εφαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. «Δεν γνωρίζω πραγματικά τι έχει πει ο κ. Σαμαράς. Ωστόσο, νομίζω ότι (το νομοθέτημα) έχει τη στήριξη, θα έχει τη στήριξη από τα μεγάλα κόμματα» απάντησε χθες ο κ. Μπαμπινιώτης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Από την άλλη, μεταδιδόταν ότι το θέμα των αλλαγών θα προωθηθεί άμεσα στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρει το πράσινο φως να κατατεθεί στη Βουλή. Επίσης, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ συνέδεσαν με τις σχετικές προετοιμασίες ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο κ. Μπαμπινιώτης από τον πρωθυπουργό χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους συνδικαλιστές, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων προς το επιτελείο του νέου υπουργού Παιδείας για τον χρόνο παρουσίασης του νομοσχεδίου στο Υπουργικό και, κατόπιν, της κατάθεσής του στη Βουλή, η τελική απάντηση έστειλε το θέμα στη μετεκλογική ατζέντα. Προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στελέχη της Ν.Δ. είχαν ενημερώσει τον κ. Μπαμπινιώτη επακριβώς για τις δηλώσεις Σαμαρά, ώστε να μην υπάρξει νέα παρερμηνεία και βιάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή