Οι διαγραφέντες πονοκέφαλος για την Ιπποκράτους

Οι διαγραφέντες πονοκέφαλος για την Ιπποκράτους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία τους και μόνον στην προχθεσινή ψηφοφορία φαίνεται να ανοίγει παράθυρο επιστροφής για κάποιους από τους 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν είτε διαγραφεί είτε αποχωρήσει από το κόμμα τους το προηγούμενο διάστημα. Την είδηση αυτή άλλωστε μετέφεραν από το βράδυ της Κυριακής οι ίδιοι οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι, δημοσιοποιωντας τη λίστα με τους 13, συμπλήρωναν πως «και μόνο ότι είναι κοντά μας αποτελεί μία αρχή για να βρει ο καθένας τους τον τρόπο της επιστροφής».

Πρόκειται για τους βουλευτές Αλ. Αθανασιάδη, Μιλένα Αποστολάκη, Χρύσα Αράπογλου, Δημ. Βαρβαρίγο, Χρ. Κατσούρα, Αρ. Λαφαζάνη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Θόδ. Παραστατίδη, Θωμά Ρομπόπουλο και Παύλο Στασινό, η πρόθεση των οποίων να ψηφίσουν ήταν γνωστή στο περιβάλλον του νέου προέδρου. Τη λίστα συμπληρώνουν ο Γ. Λιάνης, που έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ξαναπολιτευθεί, και ο πρώην υπουργός Χρ. Βερελής, ο οποίος αν και είχε παραιτηθεί προ των εκλογών του 2009 διατηρούσε πάντα επαφές με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατόπιν τούτων, τα αυτονόητα ερωτήματα που τίθενται κυρίως για τους βουλευτές που έχουν καταψηφίσει το 2ο Μνημόνιο (όπως π.χ οι κ.κ. Β. Παπανδρέου, Μιλ. Αποστολάκη και Γ. Λιάνης) είναι να αιτολογήσουν πώς και γιατί στηρίζουν αίφνης έναν εκ των πρωτεργατών της πολιτικής που καταδίκασαν προσφάτως. Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Λιάνης είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμη και από το Μεσοπρόθεσμο, ενώ η κ. Αποστολάκη ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά την επιλογή του δημοψηφίσματος, αρνούμενη να δώσει ψήψο εμπιστοσύνης στον εν ενεργεία τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται βέβαια θεωρητικώς, αλλά τα διατυπώνουν από χθες ακόμη και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «αδιανόητο να επανακάμψουν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που έχουν καταψηφίσει όχι μόνον τη δανειακή σύμβαση, αλλά και τους εφαρμοστικούς της νόμους», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι «υπόλοιποι βουλευτές που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος όλων αυτών των επιλογών δεν θα μείνουν απαθείς σε μια τέτοια εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά ενδεικτικό ίσως της πρόθεσής του να επιστρέψουν επί των ημερών του όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη είναι ότι κάποιοι συνεργάτες του εξέφραζαν τη δυσάρεστη έκπληξή τους για τη μη συμμετοχή στην ψηφοφορία των κ. Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Φλωρίδη και Εκτ. Νασιώκα. Οι πρώην υπουργοί απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο, αλλα είναι ίσως χαρακτηριστικό ένα σχόλιο συνεργατών του κ. Φλωρίδη: «Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για να επανακάμψει στην ενεργό πολιτική είναι πολύ συγκεκριμένες, απαιτούν την εκ βάθρων ανασύσταση του πολιτικού σκηνικού και τούτο είναι αδύνατον να συμβεί μέσα στις λίγες εβδομάδες μέχρι τις εκλογές»…

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από προχθές φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται και η τακτική για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ο κ. Σκανδαλίδης υπονόησε σαφώς ότι ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί από τη Νέα Δημοκρατία θα θέσει συγκεκριμένους όρους για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί καθόλου δεδομένη την προοπτική την εξουσία να αναλάβει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή