ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ψηφίζουν τη νέα δανειακή σύμβαση

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ψηφίζουν τη νέα δανειακή σύμβαση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια της Βουλής απόψε και με τις ψήφους των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης εκείνων των νομοθετημάτων που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την οικονομική στήριξη της χώρας έναντι των οξύτατων δημοσιονομικών της προβλημάτων. Πρόκειται για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πέρασε χθες το απόγευμα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τη στήριξη των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η συζήτηση έγινε παρόντος του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδη, δεδομένου ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος, νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέον, επικεντρώνεται στην προεκλογική προετοιμασία του κόμματός του.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας των συζητήσεων και των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα εντός του Κοινοβουλίου ήταν άλλωστε εμφανής και στη χθεσινή συνεδρίαση για τη νέα σύμβαση. «Βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες με ειλικρίνεια και να τους πούμε ότι ενώ τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, ότι ενώ ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, για πρώτη φορά έχουμε θετικές προοπτικές», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης. Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την οξύτατη κριτική του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και της κ. Λούκας Κατσέλη, αλλά και τις αιχμές του κ. Θ. Καράογλου (Ν.Δ.) για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο εισηγητής της Ν.Δ., μάλιστα, υπεραμυνόμενος της επιλογής της παράταξής του να συμμετάσχει στη σημερινή κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων ότι οι γαλάζιοι βουλευτές παραμέρισαν προσωπικό και πολιτικό κόστος, πολλοί συγκρουόμενοι με τις συνειδήσεις τους, αλλά προτάσσοντας τη σωτηρία της πατρίδας. Και αφού πρόσθεσε ότι με τη σημερινή κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται μια σελίδα που άνοιξε η χώρα τον περασμένο Νοέμβριο, τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η σύμβαση αυτή είναι ακόμα μία επιθετική ενέργεια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Σκληρή διμέτωπη επίθεση εναντίον των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εξαπέλυσε ο κ. Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ενώ ο κ. Δημ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως η χώρα βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο «σπιράλ θανάτου». Για σύμβαση η οποία εμπεριέχει δυσβάστακτους και επικίνδυνους για την Ελλάδα όρους έκανε λόγο η κ. Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, σήμερα στην Ολομέλεια αναμένεται να ανεβούν ακόμη περισσότερο οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Οπως φάνηκε χθες από τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στο περιστύλιο, μεταξύ άλλων τα βέλη της κριτικής θα επικεντρωθούν στις προβλέψεις εκείνες της δανειακής σύμβασης οι οποίες αφορούν το ενδεχόμενο «κατασχέσεων» ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, σε ενδεχόμενη καταγραφή -μελλοντικά- αδυναμίας της χώρας μας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν από την αντιπολίτευση ερωτήματα και για το ζήτημα του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται ασφαλισμένος στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή