Προεκλογικό… δώρο στα κόμματα

Προεκλογικό… δώρο στα κόμματα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια στα ταμεία τους και ταυτόχρονα την αξιοπιστία τους στο ναδίρ αποφάσισαν τελικώς να στείλουν τα πολιτικά κόμματα, μέσω ακόμη μιας «πονηρής» τροπολογίας που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αν. Γιαννίτσης, Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης και Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, σε υποπαράγραφο τροπολογίας της οποίας το κύριο μέρος αφορούσε ρυθμίσεις θεμάτων σχετικά με μισθώσεις ακινήτων από πλευράς του Δημοσίου, δρομολογείται η αποδέσμευση όχι μόνο της τέταρτης δόσης του περασμένου έτους από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και οι δύο πρώτες τριμηνιαίες δόσεις για το τρέχον έτος. Η προαναφερθείσα 4η δόση υπολογιζόταν σε περίπου 13,5 εκατ. ευρώ και θεωρείται ότι αντίστοιχου ύψους είναι και η κάθε δόση από εκείνες του 2012. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη «χρυσή» για τα κομματικά ταμεία τροπολογία, η αποδέσμευση των εκατομμυρίων γίνεται «προκειμένου να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων ενόψει της διενέργειας των εθνικών εκλογών». Η καταβολή του -καθόλου ευκαταφρόνητου- ποσού θα γίνει «σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη της ισχύος του νόμου». Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, το σχέδιο νόμου στο οποίο επιχειρείται να ενταχθεί η τροπολογία είναι του υπουργείου Εσωτερικών για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, που θα εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με την εν λόγω ρύθμιση ουσιαστικά τα βυθισμένα σε χρέη κόμματα προστατεύονται από τις απαιτήσεις των πιστωτών τους, καθώς επισημαίνεται ότι οι προς καταβολή δόσεις «είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες». Και προστίθεται πως «οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφεξής θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια». Το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο, εδώ, είναι ότι ελάχιστα πριν στηθούν οι κάλπες που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν άρδην τον κομματικό χάρτη, οι δόσεις θα καταβληθούν στη βάση των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή