Πολιτοφυλακή από Αλβανούς δεύτερης γενιάς

Πολιτοφυλακή από Αλβανούς δεύτερης γενιάς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετανάστες δεύτερης γενιάς, κυρίως από την Αλβανία, που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί σε ομάδες με ακραίο εθνικιστικό υπόβαθρο, όπως η Χρυσή Αυγή, αποτελώντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις «επιχειρησιακό βραχίονα».

Σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας είναι κοινό μυστικό η δράση αυτών των νεαρών μεταναστών σε επιθέσεις κατά «νεοεισερχόμενων» λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία αλλά και η συμμετοχή τους σε «περιπολίες» μαζί με κατοίκους, εν είδει μιας ιδιότυπης πολιτοφυλακής.

«Ηξερα έναν από αυτούς από το σχολείο, τον θυμάμαι όταν μιλούσε με δυσκολία τα ελληνικά. Τον έχω δει αρκετές φορές να κάνει παρέα με άτομα που κάνουν επιθέσεις σε ξένους», λέει στην «Κ» κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος περιγράφει ότι ανάμεσα σε μερικούς από τους παλαιότερους μετανάστες και σε μερίδα Ελλήνων της περιοχής οι διαφωνίες έχουν μπει στην άκρη για την αντιμετώπιση του «κοινού εχθρού», των μεταναστών με σκούρο χρώμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους μετανάστες που συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες είναι περισσότερο βίαιοι ακόμα και από τους ακραίους της Χρυσής Αυγής την ώρα της δράσης…

«Ιδιαίτερα επιθετικοί είναι και κάποιοι από τους Πολωνούς, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά των ξένων. Αυτοί δεν είναι οργανωμένοι, αλλά κάνουν επιθέσεις από μόνοι τους. Δεν γουστάρουν τους μαύρους και τους Ασιάτες», λέει μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης μιλώντας για ομάδες μεταναστών που επιτίθενται σε άλλους μετανάστες. «Οι γονείς μου δούλευαν 15 χρόνια για να πάρουν αυτό το σπίτι, τώρα δεν έχει καμία αξία έτσι όπως έγινε η περιοχή. Θα πάω στη Χρυσή Αυγή, όπως πήγαν και άλλοι φίλοι μου», μας λέει ο νεαρός Μιχάλης, ο οποίος δηλώνει «Βορειοηπειρώτης».

Επίσημα η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι εντάσσει στους κόλπους της μετανάστες δεύτερης γενιάς. «Μπορεί κάποιοι να μας συμπαθούν, αλλά δεν είναι μέλη μας», υποστήριξε ο εκπρόσωπός της Ηλ. Παναγιώταρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή