Πολλές εκπλήξεις από νέα κόμματα

Πολλές εκπλήξεις από νέα κόμματα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον βραχύχρονο βίο τους και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα περιορισμένα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, τα κόμματα που κατήλθαν για πρώτη φορά φέτος στον εκλογικό στίβο σημείωσαν συνολικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, για παράδειγμα, κατέγραψε διψήφια ποσοστά σε συνολικά 25 εκλογικές περιφέρειες, με τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια και την Αττική να διατηρούν τα σκήπτρα (17,97%, 14,30% και 13,74%). Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα σε τρεις περιφέρειες (Δωδεκάνησα, Καστοριά και Β΄ Πειραιώς), ενώ την τρίτη θέση κατέκτησαν σε 13 συνολικά περιφέρειες, εκτοπίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις. Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10% κινήθηκε σε όλη τη χώρα η Δημοκρατική Αριστερά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά το κόμμα κατέγραψε στις περιφέρειες Χίου (9,45), Ηρακλείου (9,30%), Τρικάλων (8,73%) και Κυκλάδων (8,42%), ενώ από τα αστικά κέντρα ΔΗΜΑΡ ψήφισε κυρίως η Α΄ Θεσσαλονίκης (7,57%).

Μεγάλη ήταν η ψαλίδα μεταξύ «καλών» και «κακών» περιφερειών για το κόμμα που σύστησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Παίζοντας στην «έδρα» της, την Ευρυτανία, την Περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί ο Παύλος Μπακογιάννης, η Δημοκρατική Συμμαχία απέσπασε 19,16%, πολύ κοντά στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (έως αργά εξελισσόταν ντέρμπι στην περιοχή). Με 17,78, η ΔΗΣΥ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στη Ροδόπη, ενώ πολύ καλά όπως αναμενόταν πήγε και στα Χανιά όπου απέσπασε 13,65%. Με λίγες ακόμα εξαιρέσεις ωστόσο, η Δημοκρατική Συμμαχία κυμάνθηκε σε όλη τη χώρα σε ποσοστά κάτω του 3%, γεγονός που τελικά έκλεισε την πόρτα της Βουλής. Απογοήτευση στους κόλπους και του συνασπισμού της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, που δεν έκανε πράξη τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει. Το κόμμα του Στέφανου Μάνου έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην περιφέρεια Ζακύνθου (5,47%), την Α΄ Αθηνών (4,45%), τη Β΄ Αθηνών (3,31%) και την Α΄ Θεσσαλονίκης (2,77%). Ικανοποιημένοι, αντιθέτως, εμφανίζονται οι υποστηρικτές του κόμματος του Θάνου Τζήμερου από τη χθεσινή αναμέτρηση. Παρότι δεν έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, με εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή, έλαβαν αξιοπρεπή ποσοστά για νέο κόμμα σε όλη τη χώρα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της η Δημιουργία Ξανά έλαβε στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Α΄ και στη Β΄ Αθήνας (3,33% και 3,76% αντίστοιχα), στην Αττική (2,97%), στην Α΄ Πειραιώς (2,77%) και στην Α΄ Θεσσαλονίκης (2,66%).

Οι ψηφοφόροι δεν υπέγραψαν την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, αφήνοντας χαμηλά το κόμμα στη συνολική κατάταξη. Τα ποσοστά που έλαβε κυμάνθηκαν ως επί το πλείστον κάτω από το 2%, με εξαίρεση τις περιφέρειες Δωδεκανήσου και Αχαΐας (2,41% και 2,09%). Οι Δεν Πληρώνω απέσπασαν το 0,88% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών έφτασε στο 0,49% με την καλύτερη επίδοσή του να καταγράφεται στις Κυκλάδες (1,12%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή