Επικίνδυνη μείωση εσόδων του Δημοσίου

Επικίνδυνη μείωση εσόδων του Δημοσίου

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη πτώση καταγράφεται στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς εξαιτίας της αβεβαιότητας ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός υπολειτουργεί, ενώ οι φορολογούμενοι καθυστερούν την τακτοποίηση των οφειλών τους. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις εκλογές το μέσο ημερήσιο έσοδο των εφοριών είναι κατά 28% χαμηλότερο σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του Μαΐου και κατά 38% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Συγκεκριμένα, από 40 εκατ. ευρώ που εισέρρεαν ημερησίως στα δημόσια ταμεία τον Μάιο του 2011, τα έσοδα περιορίστηκαν στα 35 εκατ. πριν από τις εκλογές και υποχώρησαν ακόμη περισσότερο, στα 25 εκατ. ευρώ περίπου, την τελευταία εβδομάδα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προσδοκούν ότι η εικόνα θα βελτιωθεί έως το τέλος του μήνα, οπότε λήγουν προθεσμίες καταβολής φόρων.

Εάν η αβεβαιότητα παραταθεί και τα έσοδα συνεχίσουν να υποχωρούν, υπάρχει ο κίνδυνος το Δημόσιο να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι στιγμής εκτιμάτο (τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο), δεδομένου μάλιστα ότι η τρόικα αποφάσισε να μην εκταμιεύσει το σύνολο της δόσης του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή