Προετοιμασία τραπεζών για δραχμή

Προετοιμασία τραπεζών για δραχμή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό συνθήκες πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και για την έξοδο από το ευρώ, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ επιτείνουν τις προετοιμασίες τους και για το χειρότερο σενάριο: την επιστροφή στη δραχμή. Ορισμένες τράπεζες ουδέποτε διέγραψαν από τα συστήματά τους τη δραχμή, ακόμα και μετά την υιοθέτηση του ευρώ, και θα είναι έτοιμες χωρίς χρονοτριβή εάν το χρέος την οδηγήσει στην επαναφορά του παλαιού της νομίσματος. Αλλωστε, έχουν ήδη δοκιμαστεί επαρκώς σε τέτοιες ανατροπές από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και μετά, έως την εισαγωγή του ευρώ, οπότε θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες για μια τέτοια εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με δηλώσεις του Ζαν-Πολ Σιφλέ, διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής Credit Agricole, η τράπεζα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων είναι και η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, ακόμα και εάν αυτό θεωρείται από τις λιγότερο πιθανές εξελίξεις. «Επεξεργαζόμαστε το θέμα για αρκετά τρίμηνα με μια καλά οργανωμένη ομάδα και έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς», υπογράμμισε ο κ. Σιφλέ. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Χάρτμουτ Γκρόσμαν της εταιρείας συμβούλων ICS Risk Advisors, ο οποίος συνεργάζεται με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. «Η όλη διαδικασία μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή διεκπεραιώνεται αθόρυβα και ήσυχα ήδη από το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Γκρόσμαν. «Απλώς σήμερα λόγω της κρίσης λαμβάνει έναν πιο επείγοντα χαρακτήρα, εφόσον η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί μια ιδέα και μόνον».

Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς και θα ήγειρε τεχνικής και νομικής φύσεως ζητήματα για τις τράπεζες, τα οποία, όμως, θα ωχριούσαν μπροστά στις δυσκολίες που συνεπάγεται η έξοδος από το ευρώ, καθώς, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η χώρα πιθανολογείται πως θα επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους. Πάντως, «τα τμήματα συναλλάγματος μπορούν σχετικά σύντομα να προετοιμαστούν και όλα εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η έξοδος αυτή», τονίζει ο Λιούς Ο’ Ντόναλντ, κορυφαίο στέλεχος διαχείρισης κινδύνου της Nomura. Ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο, καθώς συναλλάσσονται με ιδιώτες και εταιρείες στην Ελλάδα και θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα ισοτιμία, την οποία ενδεχομένως να προβλέψει νομοθετικά η κυβέρνηση επί των συναλλαγών. Λόγου χάριν, μία ισοτιμία 1/1 ευρώ-δραχμής θα προξενούσε ογκώδεις ζημίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτή δεν έχει ερείσματα στις αγορές. Μια πιθανή επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, επιπροσθέτως, θα εξελισσόταν σε εφιάλτη για τις τράπεζες με δάνεια προς την Ελλάδα, επειδή εν ριπή οφθαλμού ίσως να καθίστατο παράνομη η αποπληρωμή οφειλών προς αυτές σε ευρώ. Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τους ξένους πιστωτές τους, εφόσον ό,τι θα έχουν σε ευρώ θα μετατραπεί σε δραχμή, ένα νόμισμα μηδαμινής αξίας.

Ωστόσο, σε αυτόν τον ζοφερό ορίζοντα υπάρχει ελπίδα. Ακόμα και με την προοπτική μιας αναδιαπραγμάτευσης για άμβλυνση των όρων του Μνημονίου, που ζητείται μετεκλογικά, «η Ελλάδα, η οποία οφείλει σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, κρατικούς φορείς και ιδιώτες ομολογιούχους σχεδόν 400 δισ. έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της», όπως υπογράμμισε στο Bloomberg ο Τζον Γουίτακερ, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Διοίκ. Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Λανκάστερ στην Αγγλία. «Ο καθένας φοβάται μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα χάσει αφενός χρήματα αφετέρου πολιτικό κεφάλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή