Fitch: Οι νέες κάλπες απομακρύνουν κι άλλο την Ελλάδα

Fitch: Οι νέες κάλπες απομακρύνουν κι άλλο την Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ μεγαλύτερος και αμεσότερος είναι ο κίνδυνος για όσες χώρες έχουν ήδη βαθμολογηθεί με αρνητική προοπτική. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch εν όψει της δυσκολίας στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και του ενδεχομένου νέας προσφυγής στις κάλπες.

Αποφεύγει, ωστόσο, να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας για την Ευρωζώνη, καθώς τις χαρακτηρίζει «αβέβαιες» και τονίζει πως θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η έξοδος και ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης. Αρκείται να τονίσει ότι θα θέσει υπό αρνητική αναθεώρηση όλες τις βαθμολογίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αν η Ελλάδα την εγκαταλείψει είτε εξαιτίας της τρέχουσας πολιτικής κρίσης είτε αργότερα, αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία της.

Επικαλείται την έκθεσή της με θέμα «Το μέλλον της Ευρωζώνης: Εναλλακτικά σενάρια» την οποία έδωσε στη δημοσιότητα στις 3 Μαΐου. Στην έκθεση αυτή προειδοποιούσε πως σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης θα διατρέξουν Κύπρος, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Βέλγιο, που έχουν ήδη αρνητική προοπτική. Διευκρινίζει πως η πιθανότητα και το μέγεθος των υποβαθμίσεων αυτών θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ευρώπης και από το αν αυτή θα κατορθώσει να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης και να σκιαγραφήσει ένα αξιόπιστο όραμα για μια αναμορφωμένη ΟΝΕ. Πάντως, θα κινδυνεύουν οι βαθμολογίες όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο εν λόγω οίκος επισημαίνει πρωτίστως πως ο σχηματισμός κυβέρνησης που δεν θα είναι διατεθειμένη ή δεν θα μπορεί να τηρήσει όσες δεσμεύσεις της Ελλάδας απορρέουν από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αυξάνει αυτομάτως τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη. Τονίζει πως αναπόφευκτα οι κάλπες αυτές θα είναι κρίσιμες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως απρόβλεπτο το αποτέλεσμά τους.

Οπως επισημαίνει η Fitch, μια αποχώρηση της Ελλάδας θα άρει ένα θεμελιώδες αξίωμα της νομισματικής ένωσης: πως η συμμετοχή σε αυτήν είναι ανέκκλητη. Αναφέρει το «ήπιο», όπως το χαρακτηρίζει, σενάριο, την περίπτωση δηλαδή που η μετάδοση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο βαθιά και πιθανώς να λειτουργήσει αντιθέτως ως καταλύτης υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της ΟΝΕ. Θεωρεί, πάντως, δεδομένο πως οι νέες κάλπες μειώνουν τις πιθανότητες να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την προθεσμία που της έχει τεθεί να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου τα νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ της, μολονότι η εκτίμησή της είναι πως θα της δινόταν παράταση στην προθεσμία αυτή. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή