Νέο μπαράζ προειδοποιήσεων

Νέο μπαράζ προειδοποιήσεων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μπαράζ προειδοποιητικών δηλώσεων για το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημειώθηκε χθες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, εδώ στις Βρυξέλλες, ότι το κλίμα όσον αφορά τη χώρα μας είναι χειρότερο από ποτέ.

Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε ρητά τους Ελληνες πολιτικούς ότι η χώρα μας ίσως να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, στην περίπτωση που δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Αν ένα μέλος μιας ομάδας, δεν θέλει να σεβαστεί τους κανόνες της, καλύτερα θα είναι να την εγκαταλείψει», σημείωσε με νόημα ο κ. Μπαρόζο στο ιταλικό δίκτυο SkyTG24, αν και διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών δημιουργήθηκαν «προστατευτικοί μηχανισμοί», με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να έχει «καταστεί πιο ανθεκτική» στο σοκ μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «είναι επικίνδυνο να αφήσουμε τους Ελληνες πολίτες να πιστέψουν ότι υπάρχει ένας απλούστερος δρόμος χωρίς δυσκολίες, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα ανατάξει την οικονομία της». «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανέναν. Η Ευρώπη δεν θα βουλιάξει τόσο εύκολα», συμπλήρωσε. Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να θέλει να βοηθηθεί». «Το μέλλον της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια των Ελλήνων», προσέθεσε ο κ. Βεστερβέλε. Παρεμφερή άποψη εξέφρασε χθες και ο Ολλανδός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι «είναι καλύτερα να έχουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ παρά εκτός. Ωστόσο δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί χωρίς την Ελλάδα». Επίσης, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν Μνημόνιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Οπως δηλώνουν από την αρχή της εβδομάδας πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι, η συγκρότηση κυβέρνησης η οποία θα εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα από την προηγούμενη Βουλή μέτρα, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τον μηχανισμό στήριξης. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Ολι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε ότι τα σημερινά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προέκυψαν την προηγούμενη δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας «η Ελλάδα ζούσε συστηματικά πάνω από τις δυνατότητές της». «Οι εταίροι υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ μεγάλα ποσά… Αναμένω ότι οι (ελληνικές) πολιτικές δυνάμεις θα σχηματίσουν κυβέρνηση, με σκοπό να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά, να γίνει ανταγωνιστική, να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν.

Ακύρωσε ο Σουλτς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ότι ακυρώνει την επίσκεψή του στην Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τις 13-14 Μαΐου.

Η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας του Eurogoup που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Κατόπιν έντονου προβληματισμού αποφασίστηκε ότι στη συνεδρίαση θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης (εκτός αν στο μεταξύ έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να παραστεί ο κ. Λ. Παπαδήμος. Ωστόσο, κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να απολογηθεί ο πρωθυπουργός για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή