Βαβέλ απόψεων και διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βαβέλ απόψεων και διγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές έδειξε με απόλυτη σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι την «άρνηση στην πρόταση Βενιζέλου» δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά την έχει δώσει ο λαός και ότι το κόμμα του θα σεβαστεί την ξεκάθαρη εντολή της 6ης Μαΐου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι με την πρόταση Κουβέλη ευθυγραμμίστηκαν τα «κόμματα του Μνημονίου» και τον προειδοποίησε, να μη γίνει το αριστερό άλλοθι στην κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου, ούτε στο ενδεχόμενο ψήφου ανοχής. «Ελπίζω ότι ο κ. Κουβέλης θα κρατήσει αυτό που είπε ώς το τέλος» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Προδιαγράφοντας δε την προεκλογική τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, στράφηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «καταντά κουραστικός» να επαναλαμβάνει εναντίον του επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε για εκείνον ο Γ. Παπανδρέου. Επί της ουσίας, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί: «Θα προχωρήσουν στις 15 του μήνα στην κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων; Θα μειώσουν κι άλλο τον κατώτατο μισθό; Τι θα κάνουν με όλα αυτά; Αυτό να πουν στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Θέμα πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την επιστολή προς τους κ. Μπαρόζο, Ρομπέϊ και Ντράγκι, που αναφέρει ότι το Μνημόνιο έχει «απονομιμοποιηθεί πολιτικά» από την ψήφο του ελληνικού λαού και «ότι οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής». Διαφορετικό ύφος σε σχέση με αυτό που επιδεικνύει στο εσωτερικό, έδειξε επίσης ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου είπε ότι θα κάνει το παν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Η διαφορά του ύφους στις επιστολές διαβάστηκε ως πρόθεση υπαναχώρησης και αυτό το διευκόλυναν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους. Αν και ο Γ. Δραγασάκης είχε ξεκαθαρίσει από τη Δευτέρα (ΣΚΑΪ) ότι αυτό που έχει κατά νουν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι μονομερής καταγγελία, μια μονομερής πράξη» και το επανέλαβε χθες (Βήμα fm) η κ. Ρένα Δούρου, στο ίδιο θέμα ο κ. Μ. Γλέζος είπε κάτι διαφορετικό: «Εμείς αμφισβητούμε ότι υπάρχουν χρέη» (Ράδιο 9). Κάτι εντελώς άλλο είπε και ο Π. Λαφαζάνης (Βήμα fm): «Η επιστολή αυτή δεν σημαίνει ότι δεν καταγγέλλουμε το Μνημόνιο ή ότι δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Η πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε το δεύτερο Μνημόνιο». Στην καταγγελία του Μνημονίου επέμενε (στο MEGA) και ο κ. Δ. Στρατούλης: Πρώτα καταγγέλλεις μονομερώς και μετά όλα τα άλλα. Δεν πρόκειται να μας πετάξουν έξω. Θα το είχαν κάνει. Το είπαν και χθες. Θα μας παρακαλάνε να πάρουμε τις δόσεις» υποστήριξε. Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε (Βήμα fm) ότι είναι δύσκολη η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και αμφισβήτησε ότι είναι εφικτή «η επιστροφή των χαρατσιών».

Πηγές της Κουμουνδούρου υποχρεώθηκαν σε συντονισμένη παρέμβαση για να διορθώσουν την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι η ψήφος του ελληνικού λαού «απονομιμοποιεί» το Μνημόνιο, μια φράση που χαρακτήριζαν ιδιαίτερα αιχμηρή, καθώς όπως έλεγαν «επί της ουσίας σημαίνει ότι το Μνημόνιο έχει ήδη ακυρωθεί και το ακύρωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του». Ο κ. Γ. Δραγασάκης προχώρησε χθες (real) σε βαριά καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν πληροφορία ότι ελληνικοί κύκλοι είχαν ζητήσει από τον κ. Μπαρόζο μόλις λάβει την επιστολή του κ. Τσίπρα να κάνει δηλώσεις ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι αυτή η πληροφορία «ενδεχομένως να επηρέασε στις διατυπώσεις». Σε κάθε περίπτωση πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ οργανώνονται σε θέση μάχης. Συντονιστής του Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο κ. Β. Μουλόπουλος και εκπρόσωπος ο κ. Π. Σκουρλέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή