Κουβέλης: Επραξα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν οι εκλογές

Κουβέλης: Επραξα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν οι εκλογές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το επιχείρημα, πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες ξεκινά την προεκλογική της εκστρατεία η Δημοκρατική Αριστερά. Ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης αξιοποίησε τη δήλωσή του μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τις προσπάθειες, τις οποίες κατέβαλε για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι κατέθεσε εκ νέου την πρότασή του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, «η οποία θα μπορούσε, εάν ήθελαν να συγκροτηθεί, να στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, με φερέγγυα πρόσωπα και τη συμμετοχή εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν την πολιτική της παραμονής της χωράς στην Ευρωζώνη», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για το ότι δεν έγινε αποδεκτή στους άλλους αρχηγούς.

Οπως είπε ο κ. Κουβέλης, στη σύσκεψη πρότεινε «ειδική ρητή δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετείχαν σε μια τέτοια κυβέρνηση για την άμεση έναρξη συστηματικής και επίπονης, όσο και επίμονης, διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μάλιστα πήγε χθες ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε η αποστολή της κυβέρνησης να καταγραφεί σε γραπτή συμφωνία, ώστε σε περίπτωση υπαναχώρησης να είναι σαφές και γνωστό σε τι έχουν δεσμευτεί οι αρχηγοί. Επέμεινε πάντως ότι «σε μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση αναγκαίο ήταν να υπάρχει και η Ν.Δ. και το δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ» και αφού δεν υπήρξε δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία, επέρριψε με σαφήνεια τις σημαντικότερες ευθύνες γι’ αυτό στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

«Κομματικό συμφέρον»

«Επραξα ό,τι ήταν δυνατόν, εξάντλησα κάθε περιθώριο, ξεπεράσαμε κάθε δυνατότητα», είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η πρότασή μας απερρίφθη διότι φαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική τους επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές ώστε να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον», είπε ο κ. Κουβέλης.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν ότι με τη στάση τους στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών κατάφεραν να βγάλουν από πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το οποίο όλοι πίστευαν ότι θα χρεωθούν εξ ολοκλήρου τη νύχτα των εκλογών. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στην τακτική του επιμερισμού των ευθυνών, κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θα κατηγορούν ότι δεν ήθελε να κυβερνήσει και ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να ασκεί αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, θα εντάξει τα συμπεράσματα από την εμπειρία των διερευνητικών εντολών του προηγούμενου δεκαημέρου στο κεντρικό πολιτικό της μήνυμα, καθιστώντας σαφές ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση και χωρίς κανένα δισταγμό στον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό που θα ζητήσει η ΔΗΜΑΡ από τους πολίτες θα είναι να την επαναφέρουν στη Βουλή ως την ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή