Επιμένει… παπανδρεϊκά ο Αλ. Τσίπρας

Επιμένει… παπανδρεϊκά ο Αλ. Τσίπρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη θέση στις εκλογές και πλειοψηφία, ώστε να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές. Αυτό έγινε σαφές από τη δήλωση του κ. Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε την ευθύνη για τις εκλογές στους κ.. Βενιζέλο και Σαμαρά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρέθηκε προ του διλήμματος «Μνημόνιο ή εκλογές» και προτίμησε να «μην προδώσει τις ελπίδες των πολιτών». Ηταν σαφές πάντως, ότι μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής στον κ. Παπούλια, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατέτεινε προς τις εκλογές: «Θεωρούμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν εγκυμονεί κινδύνους καταστροφής», είπε την Κυριακή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

Από τη δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό προκύπτει, ότι το εκλογικό και πολιτικό σχέδιο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ένα ακόμα φραστικό δάνειο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ζητώντας από τους πολίτες «να στείλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας» τις δυνάμεις του χθες. Ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς «με ενισχυμένη δύναμη στον λαό και στη Βουλή» και υπαινίχθηκε ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός λέγοντας ότι «για μερικές χιλιάδες ψήφους βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση Αριστεράς που θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα ανοικοδομήσει τη χώρα από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους τα κόμματα του Μνημονίου».

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάγκη για πάγωμα της εφαρμογής των νόμων του Μνημονίου στη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς και όλων των μέτρων που προβλέπει η δανειακή σύμβαση. Χθες στην Κουμουνδούρου γίνονταν συνεχώς συσκέψεις και συνεδριάσεις οργάνων με σκοπό να καθοριστούν στρατηγικές για την προεκλογική εκστρατεία και να διευκρινιστούν σημαντικές αποφάσεις που εκκρεμούν, όπως αυτό της διεκδίκησης των 50 εδρών σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη διαδικτυακή συνέντευξη στο ΑΠΕ, ότι θα υπάρξει δήλωση στο Πρωτοδικείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοτελές κόμμα. Το ζήτημα αυτό πάντως σύμφωνα με πηγές του κόμματος τελεί υπό σκέψη, γιατί είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς άπτεται της εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τελούσε ήδη πριν από τις εκλογές υπό αναθεώρηση, ώστε να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας να λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά και να δημιουργηθεί μια κομματική δομή, διαφορετική από άλλες, αλλά πάντως δομή. Ετσι είναι πιθανόν να υπάρξει δήλωση για κομματική αυτοτέλεια, αφού έχει πάντως αποφασιστεί και το πώς και το πότε της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή