Ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» σε συνάντηση με τους πρέσβεις Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» σε συνάντηση με τους πρέσβεις Ε.Ε.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους πρέσβεις του G20, στους οποίους θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του προγράμματός του, θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Αλ. Τσίπρας. Η συνάντηση έχει μια ενδιαφέρουσα προϊστορία, καθώς την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε συνάντηση με τους 27 πρέσβεις της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Αυτό πιθανόν να είναι ενδεικτικό για το πώς αξιολογεί η Κουμουνδούρου την Ε.Ε.

Μετά τις εκλογές, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων. Στην περίπτωση της Ν.Δ., η πρωτοβουλία αυτή ήταν επιτυχής, αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση και συνάντησε τους 27 πρέσβεις στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus στις 29 Μαΐου, όπου παρεκάθησε και σε γεύμα. Η επαφή με την Κουμουνδούρου, για να υπάρξει αντίστοιχη συνάντηση και με τον κ. Τσίπρα, αντιθέτως δεν απέδωσε καρπούς. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την αρνήθηκε η Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η σκέψη που επικράτησε ήταν να μη φανεί ότι ο κ. Τσίπρας «ακολουθεί» σε κάτι που έκανε πρώτος ο κ. Σαμαράς. Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας είχε δει ήδη κατ’ ιδίαν κάποιους από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. -τους σημαντικότερους- και στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν χωρίς όφελος μια νέα συνάντηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητήθηκε ένα διαφορετικό πλαίσιο ομαδοποίησης. Τελικά, κατέληξαν στο πλαίσιο του G20 και σε μια εκδήλωση που γίνεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Εξυπακούεται, πάντως, ότι σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι εκ των πρεσβευτών των μεγαλύτερων χωρών της E.E., τους οποίους έχει ήδη συναντήσει ο κ. Τσίπρας.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόσκληση των πρέσβεων ενόχλησε κάποιους από τους εταίρους και η επιλογή των G20 τους ξένισε. Σε κάθε περίπτωση, με τους χειρισμούς της η Κουμουνδούρου έδωσε μια ένδειξη για το τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν μιλούσε για παρωχημένο δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσιν», το οποίο «δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε χθες την Πρέβεζα όπου χαρακτήρισε «προεκλογικό τέχνασμα διάσωσης του Μνημονίου τη δήθεν επαναδιαπραγμάτευση». Πρόσθεσε ότι το «επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει» του σήμερα είναι το «λεφτά υπάρχουν» του 2009, σε νέα συσκευασία. «Το Μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις. Εμείς θα το ακυρώσουμε. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θέλουν να συγκυβερνήσουν, για μία ακόμα φορά, για να το εφαρμόσουν», είπε και πρόσθεσε ότι «το περιεχόμενο του Μνημονίου δεν συνιστά ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας». Οπως τόνισε, «μόνο η δημοσιονομική σταθερότητα είναι πραγματική ανάγκη και ευρωπαϊκή υποχρέωση για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και, συνεπώς, η ακύρωση ενός νόμου του κράτους δεν είναι μονομερής ενέργεια».

Στην Πρέβεζα, υποσχέθηκε επαναχωροθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου Ηπείρου-Ιταλίας, ώστε να μην καταλήγει στην τουριστική ζώνη Πάργας-Πέρδικας: «Στις 18 Ιουνίου θα δικαιώσουμε τους κατοίκους που εύλογα ζητούν μια νέα χωροθέτησή του», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή